Mainos

Viron entinen pääministeri: Donald Trump on antanut vapaan maailman johtajuuden pois

7:42

Viron entinen pääministeri Taavi Rõivas ihmettelee Donald Trumpin asemaa läntisen maailman johtajana. Huomenta Suomessa vieraillut Rõivas sanoo, että Yhdysvaltojen presidentti ajaa maailmalla omaa egendaansa.

– Kun Donald Trumpin edeltäjä Barack Obama vieraili neljä vuotta sitten Tallinnassa, hän sanoi, että Tallinnan puolustus on yhtä tärkeää kuin Lontoon tai Berliinin. Se oli vahvaa puhetta. Se on sanoma, jota Virossa odotetaan Yhdysvaltojen presidentiltä. Putin-tapaamisessakin olisi ollut toinen ääni kellossa, nykyisin kansanedustajana toimiva Rõivas sanoo.

Vuosina 2014-2016 pääministerin salkkua kantanut Rõivas sanoo, että Trump on antanut vapaan maailman johtajuuden pois. Hän ei aja oman puolueensa asioita tai vie eteenpäin Yhdysvaltojen agendaa, vaan omaansa.

"Viron tai Suomen ei tarvitse pelätä" 

Hieman yli kolmekymppisenä sosiaaliministeristä pääministeriksi siirtynyt Rõivas oli nimittämisensä hetkellä EU-maiden nuorin pääministeri. Eli poliittisesta konkarista on kyse. Viron parlamentin nykyinen kansanedustaja arvioi, että Viron tai Suomen ei tarvitse pelätä Vladimir Putinin Venäjää. Silti koko EU:n olisi oltava hieman huolissaan.

– Virossa ei pelätä Putinia suoraan Viroon liittyen, mutta ymmärretään, että suurissakin maissa Venäjä pyrkii heikentämään Euroopan yhtenäisyyttä.

Rõivaksen mukaan virossa ollaan ylpeitä satavuotiaasta valtiosta.

– Sitä osataan arvostaa hyvin paljon, varsinkin koska puolet itsenäisyydestä menetettiin Neuvostoliiton miehitykseen, Rõivas pohtii.

Entinen pääministeri katsoo tulevaisuuteen ja näkee Suomen ja Viron välillä paljon yhteistyötä. Yksi suuri asia on kahdellakin eri taholla puuhattava tunneli Helsingin ja Tallinnan välille.

Rõivas uskoo tunnelin valmistuvan jossain aikataulussa ja yhteistyöllä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.