Mainos

Virolaisia nuoria houkutellaan ulkomaille

Viron matalan palkkatason ja varmalta näyttävän EU-jäsenyyden uskotaan houkuttelevan hyvin koulutettuja nuoria virolaisia töihin ulkomaille. Pelättyä nuorisovuotoa voisi kuitenkin tyrehdyttää virolaisnuorten vahva isänmaallisuus.

Tallinnan teknisessä korkeakoulussa ennakkoäänestylappuja rastitaan innokkaasti. Esimerkiksi rakennustekniikan tohtoriopiskelija Anders Lehtla Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta kertoo äänestävänsä EU:n puolesta. Fysiikan ja kemian professori Andre Pik Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta kertoo että, suomalaisyritykset, kuten esimerkiksi Outokumpu ja Neste ovat erittäin kiinnostuneita virolaisopiskelijoista. Opiskelijat tekevät lyhyitä työkeikkoja eivätkä tule näille yrityksille kalliiksi. Ulkomailla hankittu työkokemus on hyödyksi koko Virolle.

Virolaisen teknillisen korkeakoulun kymmenentuhatta opiskelijaa ovat juuri niitä tulevia huippuosaajia, joiden on pelätty ensimmäisten joukossa lähtevän ulkomaille kovapalkkaisten töiden perään.

Virossa on puhuttu paljon myös nuorten menestyjien ryntäyksestä tuleviin EU-virkamiespesteihin.. Lähes kahdeksankertainenkaan palkka ei välttämättä kuitenkaan houkuttele. johtaja Henrik HohloIei Viron EU-sihteeristöstä kertoo että, erityisesti nuorille avautuvat Virossa sellaiset mahdollisuudet, mitä normaalisti kehittyneessä yhteiskunnassa ei ole. Opiskelijat ovat Virossa niin hyvissä asemissa, ettei heitä kiinnosta lähteä esimerkiksi Euroopan komissioon, jossa palkka olisi kyllä parempi mutta asema paljon matalampi.

- Raha on tärkeää, mutta ei se lopulta ratkaise. Enemmän merkitsevät kokemukset kuin palkka, tietotekniikan opiskelija Lauri Benno sanoo.

Kilpailu työmarkkinoilla on kuitenkin kiristynyt viime vuosina. Ainoa houkutin ulkomaille saattaa olla lopulta se, että nykyiset kolmikymppiset menestyjät tukkivat työmarkkinat yliopistosta valmistuvilta.

-No varmasti EU:n myötä tulee paljon enemmän mahdollisuuksia sekä työhön että opiskeluun ulkomailla. Näin olen ainakin kuullut, kertoo soveltuvan maantieteen opiskelija Erli Umbsar Tallinnan teknillisestä korkekoulusta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.