Viro varoittaa itärajan sulkemisesta: "Teemme kaikki tarvittavat valmistelut"

Pietarissa kymmenet bussilipun Suomeen ostaneet palauttivat lippunsa 1:11
Katso videolta, millaisia reaktioita rajan sulkeutuminen sai aikaan Suomen matkaa suunnitelleissa venäläisissä

Viro on valmis sulkemaan rajansa nopeasti, jos toistaiseksi rauhallisena pysynyt tilanne muuttuu ja Venäjä alkaa tuoda maahantulijoita myös sen rajoille. 

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen apulaispääjohtajan Veiko Kommusaaren mukaan Venäjä on ohjannut Viron rajalle noin 30 maahantulijaa viime viikkojen aikana.

– Tulijoiden tausta on ollut joko Afrikassa tai Lähi-Idässä. Heillä ei ole ollut laillisia perusteita saapua Viroon. Viro on toistaiseksi kieltänyt heiltä maahantulon eivätkä kyseiset henkilöt ole hakeneet Virosta turvapaikkaa, Kommusaar kirjoittaa sähköpostivastauksessaan. 

Virolla ja Venäjällä on noin 300 kilometriä yhteistä rajaa. Kommusaar huomauttaa, että Venäjän toiminta, jossa se käyttää ihmisvirtoja aseenaan, on kaikkea muuta kuin uusi. 

Venäjä on yhdessä Valko-Venäjän kanssa lähettänyt ihmisiä Puolan, Latvian ja Liettuan rajoille jo vuosia. Venäjä pyrkii kaikin keinoin horjuttamaan rajanaapureidensa tilannetta. 

Kommusaaren mukaan Venäjä pyrkii toiminnallaan kääntämään rajanaapureidensa huomion pois Ukrainan sodasta. 

– Viro on valmistautunut maahantulijoiden aaltoihin rajoillaan. Olemme jo lisänneet raja-alueen partiointia ja teemme kaikki tarvittavat valmistelut, jotta raja voidaan sulkea heti, jos Venäjä alkaa käyttää maahanmuuttoa aseena Viroa kohtaan. 

Viro varoittaa matkustamasta Venäjälle

Viron ulkoministeri Margus Tsahkna suositteli viime torstaina tiedotustilaisuudessa virolaisia olemaan matkustamatta Venäjälle. Tsahkna varoittaa, että Viron itäraja saatetaan sulkea hyvin lyhyellä varoitusajalla. Kommusaaren viesti on samankaltainen. 

– Suosittelemme vahvasti olemaan matkustamatta Venäjälle. Jos Venäjä ohjaa suuria määriä ihmisiä rajoillemme, voimme joutua sulkemaan rajan väliaikaisesti kuten Suomi jo teki. Siinä tapauksessa matka Venäjältä takaisin Viroon olisi huomattavasti pidempi. 

Viron rajalla kohti Venäjää matkustaville on jaettu ilmoitusta, jossa varoitetaan rajan sulkeutumisen mahdollisuudesta. 

Tsahkna totesi tiedotustilaisuudessaan myös, että Venäjä on valmis hyvinkin äärimmäisiin keinoihin propagandansa toteuttamiseksi. 

Venäjä voi haluta jopa ihmishenkien menetyksiä hyödyntääkseen niitä omassa propagandassaan, Tsahkna totesi Postimees-lehden mukaan. 

Rajan sulkeutumista pohditaan myös somessa

Viestipalvelu Telegramin keskusteluissa useat henkilöt kertovat, että tilanne Viron ja Venäjän rajalla on toistaiseksi pysynyt heidän näkökulmastaan normaalina ja sellaisena sen toivotaan myös jatkuvan. 

En halua uskoa, että he sulkisivat rajan ihmisten nenän edestä juuri uudenvuoden juhlinnan alla, nimimerkki Anastasiia kirjoittaa. 

Lux Express- bussiyhtiön kuljettajat sanovat, että rajalla on rauhallista. Ylitän tänään rajan Narvan kautta. Kerron teille sitten oliko siellä joukoittain syyrialaisia odottamassa, yksi henkilö kirjoittaa nauruhymiön kera. 

Maahanmuuttajia on, mutta ei siinä määrin, että sen takia tarvitsisi sulkea rajaa, nimimerkki Marija kirjoittaa. 

Viron väestöstä yli 20 prosenttia on venäläistaustaisia. Maan rajanylitystilastoista selviää, että Viron itärajan vilkkain rajanylityspaikka on Narva. Siellä rajan ylittää rekkojen lisäksi sadasta kahteen sataan henkilöautoa päivässä. Viimeisen kuukauden kiireisin päivä on ollut 4. marraskuuta, jolloin rajan on ylittänyt 191 henkilöautoa. Suomen rajapäätöksen jälkeen henkilöautoliikenteessä ei siis näy varsinaista nousua. 

Lue myös:

    Uusimmat