MTV Latviassa: Rajan yli pääsevät enää vain harvat, jonot jopa 4–5 vuorokautta

8:51
MTV Uutiset vieraili Latvian ja Venäjän välisellä raja-asemalla.

Latvia aikoo pitää rajansa tiukasti suljettuina myös mahdollisilta kutsuntoja pakoilevilta venäläisiltä reserviläisiltä. Rajan toiselle puolelle pääsevät lähinnä vain rekat. 

Maan ulkoministeriö on ilmoittanut, että turvallisuussyiden takia Latvia ei myönnä viisumeita liikekannallepanon takia turvapaikkaa hakeville. 

Humanitäärisiksi syiksi hyväksytään vain erittäin poikkeukselliset asiat. Latvialaisten mielestä myös Suomen pitäisi sulkea rajansa tehokkaammin.

– Jonot ovat kilometrien mittaisia ja rajan yli pääsyä voi joutua odottamaan jopa 4–5 vuorokautta. Tulli puolestaan tarkastaa, ettei lastina ole mitään pakotelistalla olevaa, raportoi Latvian ja Venäjän rajalta Terehovasta MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste.

– Henkilöautoja ja niiden matkustajia tulee läpi toistasataa vuorokaudessa, Saraste jatkaa.

Terehovan raja-aseman päällikön, majuri Aleksejs Kakaulinsin mukaan suurin osa tulijoista on ukrainalaisia. Lisäksi joukkoon mahtuu esimerkiksi Euroopan unionin kansalaisia ja viime aikoina moldovalaisten osuus on kasvanut, koska ilmatila Moldovan ja Venäjän välillä on suljettu. 

Rekkamiehiä hankala rajatilanne hermostuttaa. MTV:n haastattelema Oleg on ajanut Latvian ja Venäjän väliä kymmenen vuotta. Tällä kertaa lastina ”sattuu olemaan viiniä”.

– Me teemme tätä saadaksemme ruokaa pöytään. Kotona odottaa vammainen vaimo, koira ja kissa. Se, mitä kuljetamme, ei ole meidän päätettävissämme. Emme ole poliitikkoja, Oleg sanoo.

Haavisto: "Suomi ei halua olla sellainen maa..."

Kun rajanylitys on vaikeampaa venäläisille, siirtyykö paine nyt entistä enemmän Suomeen? 

– Vaikea arvioida, mutta kyllä jos katsotaan mihin on mahdollisuus saapua, voisi Suomi olla ainoa mahdollinen maa, majuri Kakaulins toteaa.

Suomessa paine rajan sulkemiseksi venäläisiltä on kasvanut erityisesti sen jälkeen, kun Venäjä julisti keskiviikkona liikekannallepanon.

–  Suomi ei halua olla sellainen maa, joka on kauttakulkumaa myöskään muiden maiden myöntämille Schengen-viisumeille. Tämän liikenteen haluamme nyt saada kuriin.

–  Ei ole moraalista tai eettistä perustaa sille, että samaan aikaan, kun Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan, venäläisten lomailu ja lomamatkailu Suomeen tai Euroopan unionin maihin jatkuu normaalisti, Haavisto sanoi.

Voit katsoa koko jutun Latvian ja Venäjän rajatilanteesta jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja