Viro vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle siviiliuhrien välttämiseksi

Presidentti Zelenskyi haluaisi Ukrainasta ilmakieltoalueen. Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Katso asiantuntijan vastaus 0:59
Presidentti Zelenskyi haluaisi Ukrainasta ilmakieltoalueen. Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Katso asiantuntijan vastaus

Viron parlamentti riigikogu vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle.

Riigikogu hyväksyi maanantaina Venäjän sotatoimia Ukrainassa koskevan lausunnon, joka on osoitettu EU:n jäsenmaiden ja sotilasliitto Naton jäsenten sekä muiden valtioiden parlamenteille.

Viron parlamentti ilmaisee tukeaan Ukrainalle taistelussa Venäjää vastaan. Lausunnossa vaaditaan, että kaikki sotarikoksiin syyllistyvät tulee saattaa niistä vastuuseen.

Riigikogu peräänkuuluttaa YK:n jäsenvaltioita ryhtymään välittömiin toimiin lentokieltoalueen perustamiseksi, jotta voitaisiin välttyä mittavalta määrältä siviiliuhreja.

Lisäksi lausunnossa vaaditaan, että valtiot sulkisivat omat ilmatilansa ja satamansa venäläisaluksilta.

Lue lisää lentokieltoalueesta ja ilmaherruudesta näistä linkeistä:

Venäjä ja Valko-Venäjä asetettava kauppasaartoon

Viro peräänkuuluttaa lisäksi muun muassa, että Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä asetettaisiin kauppasaartoon. Lausunnon mukaan tämä "rajoittaisi hyökkääjien kykyä käydä sotaa".

Ukrainan osalta virolaispäättäjät puolestaan toivovat, että EU:n jäsenmaat tukisivat Ukrainan virallista hakemusta EU:n jäsenehdokkaaksi.

Lisäksi Ukrainalle toivotaan tarjottavan askelmerkit sotilasliitto Naton jäseneksi pääsemiseksi.

Parlamentin lausunnon puolesta äänesti 101-paikkaisessa kaikkiaan 90 kansanedustajaa.

Riigikogun lausunnosta on kertonut Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Viron parlamentti on ensimmäinen Naton jäsenmaan päättävä elin, joka antaa näin suoraan tukensa lentokieltoalueen perustamiselle.

Naton pääsihteeri: Lentokieltoalue eskaloisi tilannetta entisestään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on patistanut useaan otteeseen sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

Lentokieltoalueen avulla olisi tarkoitus estää Venäjän pommitukset Ukrainassa.

Asiantuntijan arvio: Venäjän ja Ukrainan neuvotteluissa ei ole tässä vaiheessa kyse rauhasta – ”Ensimmäinen askel olisi tulitauko” 1:37
Asiantuntijan arvio: Venäjän ja Ukrainan neuvotteluissa ei ole tässä vaiheessa kyse rauhasta – ”Ensimmäinen askel olisi tulitauko”

Lue myös:

    Uusimmat