Mainos

Viro uudistaa energiatuotantoaan sadoilla miljoonilla

Energiapolitiikka puhuttaa kansalaisia ja päättäjiä myös Virossa. Euroopan Unionin päästörajoitukset ovat ohjailleet energiantuotantoa Virossa ympäristöystävällisempään suuntaan ja edessä ovat nyt suurinvestoinnit.

Viron on sähköntuotannossaan omavarainen. 90 prosenttia maan sähköstä tulee Viron luonnonvaran palavan kiven eli öljyliuskeen poltosta. Palavan kiven polttamisesta koituu kuitenkin hiilidioksidipäästöjä ja paljon tuhkaa.

Viron suurin palavasta kivestä sähköä tuottava yhtiö on Eesti Energia. Sen Narvan voimalat tuottavat sähköä parhaimmillaan jopa 7,5 miljoonan ihmisen tarpeisiin.

- Hiilidioksidi- ja rikkipäästöt ovat ne kaksi asiaa, jotka vaikuttavat toimintaamme. Niihin kohdistuvien rajoitusten takia meidän pitää tehdä tiettyjä investointeja, sanoo Narvan sähkövoimalaloiden toimitusjohtaja Tõnu Aas.

Edessä 200 miljoonan investoinnit

Päästörajoitusten takia Eesti Energian täytyy uudistaa neuvostoaikaisia voimalayksiköitään yhteensä 200 miljoonalla eurolla. Täysin uusi 600 megawatin sähkövoimala maksaa liki miljardi euroa päälle. Sen pitäisi valmistua vuoden 2016 alkuun mennessä.

- Rikkisuodattimet pitää olla asennettu kaikkiin neljään vanhaan yksikköön 2012 alkuun mennessä. 2016 alkuun mennessä ajankohtaiseksi tulevat hiilidioksidipäästöt eli kahden uuden 300 megawatin voimalayksikön valmiiksi rakentaminen, Aas kuvailee.

Tehdas on pakkotilanteessa. Jos investointeja ei tehdä, täytyy tuotantoa leikata rajusti.

- Jos emme noudata rajoituksia meidän pitäisi pysäyttää puolet sähköntuotannostamme ja se olisi ongelma myös Viron energiaturvallisuudelle, Aas kertoo.

Palavasta kivestä tuotetaan myös öljyä lähinnä teollisuuden tarpeisiin. Itä-Virumaalle rakennetaan parhaillaan tehdasta, joka tekisi öljyntuottamisen nykyistä ympäristöystävällisemmäksi. Tehtaan pääurakoitsija on suomalainen Outotec.

- Uudesta tehtaasta tuleva tuhka on happamuudeltaan neutraalia ja muuttumatonta, eikä sillä ole nykyisen kaltaisia ympäristövaikutuksia, sanoo johtaja Igor Kond Eesti Energia Oil Industrystä.

Kiven poltosta vaihtoehto öljylle?

Palavan kiven öljystä haaveillaan vaihtoehtoa jopa raakaöljylle. Palavan kiven öljystä voisi kehitellä myös auton polttoainetta. Se tarkoittaisi kuitenkin öljyntuotannon kymmenkertaistamista nykyisestä.

- Polttoaineen valmistamiseen tarvittaisiin jalostamo, jota varten meidän pitäisi tuottaa vähintään miljoona tonnia öljyä. Se taas vaatisi, että Eesti Energia rakentaisi vielä tämän uuden tehtaan lisäksi kaksi tai kolme muuta tehdasta, johtaja Igor Kond sanoo.

Viro on sitoutunut lisäämään uusiutuvaa energiantuotantoa muun Euroopan mukana. Kymmenen vuoden kuluttua Viron energiantuotannosta 20-25 prosenttia pitäisi olla uusiutuvista lähteistä kuten tuulivoimasta.

- Me olemme esimerkiksi jo vuoden ajan polttaneet kahdessa voimalayksikössämme suurimmillaan 10 prosenttia hakepuuta, jota on saatavissa Virosta. Sitä tulee sivutuotteena metsien raivaamisesta. Näemme tässä mahdollisuuden erityisesti Balti-voimalassa, joka jo nyt tarjoaa sekä sähköä että lämpöä Narvan kaupungille. Koko Narvan kaupunki saa lämpönsä ja sähkönsä ensimmäisestä voimalayksiköstämme ja sitä kautta saisimme kehittää uusiutuvaa energiantuotantoa täällä Virossa, Narvan sähkövoimalaloiden toimitusjohtaja Tõnu Aas sanoo.

Katso Marjo Näkin raportti Itä-Virumaalta: (Huomenta Suomi 17.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.