Mainos

Viro toivoo rahaa ydinjätteen hävittämiseen

Viro toivoo saavansa kansainvälistä rahoitusta Sillamäen ydinjätteiden vaarattomaksi tekemiseen. Jätevarasto pyritään muuttamaan vaarattomaksi peittämällä se.

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi arvioidaan 100-300 miljoonaa kruunua. Hankkeeseen on saatu alustavia lupauksia Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta sekä EU:lta äskettäin päättyneessä ympäristöministeriöiden kokouksessa.

Kokoukseen osallistuivat EU:n edustajat, Norjan ja Ruotsin ympäristöministeriöt, Tanskan ympäristökeskus, Ruotsin säteilyvalvontakeskus sekä puhdistustyön tekijäksi perustettavan ÖkoSil-yhtiön toimitusjohtaja Tönis Kaasik. Hanke vaatii rahaa varsinaisesti vasta vuonna 2000. Siihen mennessä saadaan suunnittelutyöt valmiiksi. Niihin on luvassa EU:n Phare-rahoitusta.

Silmetin jätevarasto pyritään muuttamaan vaarattomaksi peittämällä se. Varasto on kooltaan 33 hehtaaria ja se on noin 25 metrin syvyinen. Koko varasto on meren äärellä. Varastossa arvioidaan olevan noin 1200 tonnia uraania. Vaikka uhka ei olekaan ajankohtainen, on muistettava, että aina on olemassa vaara, että varasto vajoaa mereen, Kaasik arvioi. Hänen mukaansa toimintakuvio on selvä: Ensin on vahvistettava säiliön merenpuoleinen pato, toiseksi suunniteltava työt ja kolmanneksi toteutettava suunnitelmat.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.