Viro nollasi Huuhkajat – karua historiaa todeksi

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen maalihana ja voittotili eivät auenneet Portugalin talvileirillä torstaina Viroakaan vastaan. Albufeirassa pelattu harjoitusmaaottelu päättyi Viron 1–0-voittoon.

Voittomaalin laukoi toisella puoliajalla 84. minuutilla tallinnalaisen Floran keskikenttäpelaaja Martin Miller. Voitto oli Virolle Suomea vastaan historiallisesti kolmas peräkkäinen.

Kummallakaan joukkueella ei ollut Albufeirassa pelattavan ottelun avauspuoliajalla kunnollista maalipaikkaa. Toisella puoliajalla Huuhkajien ja KuPSin toppari Diogo Tomas pukkasi 65 minuutin jälkeen vaarallisesti, mutta maalin yli.

Heti Millerin voittomaalin jälkeen Suomen Agon Sadiku laukoi niukasti maalin ohi.

Kentän kunnossa toivomisen varaa

Pelinrakentelua vaikeutti Albufeiran Estadio de Noran kentän kehno kunto. Kenttä oli muhkurainen, joten Suomen päävalmentaja Markku Kanervan kaipaamaa lyhytsyöttöpeliä nähtiin vain väläyksittäin.

Huuhkajat kohtasi Portugalin talvileirin lomassa ensiksi maanantaina Ruotsin, joka voitti harjoituspelin maalein 2–0. B-maajoukkuepitoinen Suomi ei kahden ottelun, yhteensä reilun kolmen tunnin aikana tehnyt Portugalin miniturnauksessa yhtään maalia.

Päävalmentaja Kanerva oli Ruotsi-pelin jälkeen tyytymätön Huuhkajien hyökkäyspeliin, eikä Viroa vastaan käteen jäänyt sen enempää.

Viro oli pelannut maanantaina Islantia vastaan 1–1-tasapelin. Suomi on pelannut kymmenen harjoitusmaaottelua peräkkäin ilman voittoa.

Huuhkajissa taas kosolti debytantteja

Siinä missä Huuhkajat kierrätti Ruotsi-ottelun tavoin rohkeasti pelaajia, siinä Viro luotti kokeneeseen permanenttikokoonpanoon. Islantia vastaan 1–1-tasapelin pelanneen Viron avauskoostumuksessa oli peräti seitsemän hallitsevan Viron mestarin Floran pelaajaa.

Suomen aloituskokoonpanossa oli kuusi A-maajoukkue-ensikertalaista. Huuhkajissa A-debyyttinsä tekivät maalivahti Viljami Sinisalo, puolustajat Robin Tihi, Ville Koski ja Noah Pallas sekä keskikenttämiehet Jaakko Oksanen ja Matti Peltola.

Suomen maajoukkue pelaa seuraavaksi 23. maaliskuuta, jolloin se aloittaa EM-karsinnat Kööpenhaminan Parkenilla Tanskaa vastaan ja kohtaa karsinnoissa kolme päivää myöhemmin niin ikään vieraissa Pohjois-Irlannin. Niissä peleissä Huuhkajien kokoonpanoa muokataan kovasti uusiksi.

Suomen ensimmäinen kotipeli EM-karsinnoissa on 16. kesäkuuta Sloveniaa vastaan.