Mainos

Virkkunen: Pakkoliitokset äärimmäinen vaihtoehto

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) ei kannata kuntien pakkoliitoksia, mutta valtioneuvostolle on tarkoitus varata oikeus ryhtyä toimiin, jos kunnan kyky järjestää palveluja on vaarassa. Hänen mielestään kyse on kuitenkin äärimmäisestä vaihtoehdosta.

Virkkunen vastasi tänään eduskunnassa perussuomalaisten välikysymyskeskustelussa tivaamisen jälkeen kysymykseen pakkoliitoksista. Hän tosin sanoi hallituksen kertoneen tästä jo kesällä.

Keskustelun sisällöstä näkyi selvästi kunnallisvaalien läheisyys. Välikysymys kuntauudistuksesta nostatti keskustelun, jommoista ei syksyn aikana ole vielä eduskunnassa kuultu. Puheenvuorot olivat räiskyviä ja hauskojakin, ja välihuutoja kuultiin runsaasti, mutta mitään yhteistä säveltä kuntauudistuksesta ei löydetty.

Virkkunen peräsi perussuomalaisilta omaa kuntamallia. Hänen mielestään vastaukseksi ei riitä välikysymysesityksessä esitetty malli, että lisää rahaa kunnille.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kiitti, että keskustallakin on sentään vaihtoehtomalli. Tätä ei perussuomalaisilla ole.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala syytti hallitusta siitä, että se pelaa kuntauudistuksella häikäilemätöntä ja vastuutonta peliä. Puheenvuoro sisälsi runsaasti kielikuvia lähinnä jalkapalloilun maailmasta. Niistä hän saikin kuulla kunniansa.

Pekkarinen: Kotiseuturakkauskin menee

Puhelahjoistaan tunnettu keskustan Mauri Pekkarinen viihdytti tulikivenkatkuisella mutta hauskalla puheenvuorollaan kansanedustajia ja lehterillä istuvaa yleisöä.

Pekkarinen syytti, että hallituksen ajama uudistus veisi monilta palvelut, repisi maakunnat riekaleiksi ja raunioittaisi kotiseuturakkaudenkin. Hänen mielestään hallitus on ajanut kuntakentän sekasortoon, ja tulossa on yli kahdensadan itsenäisen kunnan hautajaiset.

– Toivon sarastuksen kuulen monien SDP:n poliitikkojen puheissa, joista monet vastustavat hallituksen hanketta maakunnissa niin, etteivät hiljaiset kepulaiset saa siellä juuri suunvuoroa, hän nauratti väkeä.

Värikkäiden alkupuheenvuorojen jälkeen pidetty debatti alkoi yllättävän vaisusti. Vähitellen edustajat pääsivät vauhtiin juupas-eipäs-nokittelussa.

(MTV3 - STT)

Katso Matti Maunun juttu (Kymmenen uutiset 3.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.