Virkarikosoikeudenkäynti lähestyy loppuaan USA:ssa – tapaus Trump on täysin poikkeuksellinen: "Ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa"

7:59
Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on ollut täynnä draamaa ja erilaisia juonenkäänteitä.

Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti on lähestymässä loppuaan – eikä lukuisilta juonenkäänteiltä olla tälläkään viikolla vältytty. Asiantuntijan mukaan lopputulos on selvä kaikesta draamasta huolimatta.

Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiin perehtynyt, Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Iso-Britannian historian dosentti, Markku Ruotsila mukaan oikeudenkäyntiprosessin päättymistä on toistaiseksi hankala ennustaa.

– Puolustuksen puheenvuorot loppuivat eilen ja nyt tulee kaksi päivää kysymyksiä syyttäjä- ja puolustuspuolelle. Sitten äänestetään siitä, otetaanko todistajia mukaan – jos ei oteta, sitten saman tien äänestetään lopputuloksesta. 

Vaiherikkaaseen oikeudenkäyntiprosessiin voidaan saada päätös jo tulevana perjantaina. Mikäli todistajia käytetään, myös lopullinen päätös ruljanssille pitkittyy.

– On mahdollisuus, että Valkoinen talo yrittää oikeusteitse todistajien mukaan ottamisen estää, Ruotsila avaa mahdollista juonenkäännettä.

John Boltonin todistus ei vaikuta lopputulokseen

Kuka tästä virkarikosoikeudenkäynnistä hyötyy – vai hyötyykö kukaan? Miten prosessi vaikuttaa tämän vuoden presidentinvaaleihin? Katso Uutisaamun Ivan Puopolon sekä Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Iso-Britannian historian dosentti Markku Ruotsilan keskustelu.

New York Timesin mukaan puolustus sivuutti julkisuuteen tulleet väitteet presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tulossa olevasta kirjasta.

Väitteiden mukaan Trump oli kertonut Boltonille haluavansa jäädyttää Ukrainalle luvatun, lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun siihen asti, kunnes ukrainalaisviranomaiset aloittavat korruptiotutkinnan.

Ruotsila muistuttaa, että kyseessä on amerikkalaismedian kirjoittama raportti siitä, mitä joku muu on sanonut. Hänen mukaansa NYT:n tietoja ei voida pitää suoraan paikkansapitävinä – eihän muistelmia ole saatu kirjoitetuksi loppuun.

– Jos Bolton tulee todistamaan ja todistaa näin, sillä ei ole vaikutusta lopputulokseen. 67 senaattoria pitäisi äänestää häntä (Trumpia) vastaan, ja sitä ei tule missään nimessä tapahtumaan.

Lopputulos on kaikille täysin selvä

Ruotsilan mukaan lopputulos on äänestämättäkin selvä: presidentti Trump tullaan joka tapauksessa vapauttamaan syytteistä. Hänen mukaansa virkarikosoikeudenkäynnit ovat poikkeuksetta olleet poliittisia – ei niinkään oikeudellisia – prosesseja.

– Tämä on ensimmäinen kerta Yhdysvaltain historiassa, kun presidenttiä asetetaan syytteeseen ilman, että häntä syytetään jonkun tietyn lain rikkomisesta.

Donald Trumpia syytetään vallan väärinkäytöksestä sekä kongressin vastustamisesta. Kumpikaan edellä mainituista ei ole kirjattuna lakikirjojen kansien väliin.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja