Onko Donald Trumpin kritisoitu rauhansuunnitelma vain poliittista peliä? Tutkija: "Kukaan muu Yhdysvaltain presidentti ei ole antanut näin totaalisen myönteistä pakettia"

7:49
Onko Donald Trumpin julkaisema rauhansuunnitelma rauhan sopimista vai sittenkin harkittua poliittista peliä?

Presidentti Donald Trumpin eilen julkistama rauhansuunnitelma on saanut aikaan keskustelua sekä puolesta että vastaan. Uutisaamussa vierailleen tutkijatohtorin mukaan suunnitelma on enemmän poliittinen peliliike kuin sovun hakemista kahden riitapukarin välillä.

Tutkijatohtori Timo Stewart korostaa, että 80-sivuinen suunnitelma on vasta visio, jonka pohjalta palestiinalaiset ja israelilaiset neuvottelevat lopullisen sopimuksen. Hänen mukaansa Donald Trumpin julkistama suunnitelma oli pitkä ja yksityiskohtainen selostus siitä, miltä rauha Yhdysvaltain silmin näyttää.

– Ehkä sen keskeisin sisältö on se, että Israelin oikeisto saa kaiken haluamansa, tutkijatohtori pohtii.

Kyse on sisäpolitiikasta, ei rauhasta

Kun rauhaa sovitellaan kahden osapuolen välille, molempia osapuolien mielipiteet otetaan huomioon. Stewartin mukaan tällä kertaa tehtiin poikkeus, sillä palestiinalaisten näkemyksiä ei ole kuunneltu lainkaan.

– Kukaan muu Yhdysvaltain presidentti ei ole antanut näin totaalisen myönteistä pakettia, jonka hän sanoo hyväksyvänsä.

Tutkijatohtorin epäileekin, että suunnitelma liittyi Yhdysvaltain ja Israelin sisäpolitiikkaan pääministeri Benjamin Netanjahun toivelistan mukaisesti – ei rauhan solmimiseen.

– Tehdessään tällaisen ehdotuksen, Trump, hän osoittaa omille tukijoilleen, erityisesti evankelikaalikristityille, että hän on Israelin suurin mahdollinen ystävä, mikä on hänelle suuri ansio.

– Ja pääministeri Netanjahulla on hyvin tukalat poliittiset paikat kotimaassaan. Hän saa ja sai tässä tilaisuudessa osoitettua, että hänen hyvä suhteensa Valkoiseen taloon mahdollistaa tällaisia myönnytyksiä, joita kukaan muu ei ole tehnyt, Stewart perustelee epäilystään.

Stewart uskoo, että Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelma on poliittista peliä, jolla presidentti pyrkii vaikuttamaan tänä vuonna Yhdysvalloissa käytäviin presidentinvaaleihin – osuuhan kolme vuotta suunniteltu ”paketti” poliittisesti sekä Yhdysvalloissa että Israelissa strategiseen ajankohtaan.

Millaisesta rauhansopimuksessa on kyse? Millaisiin toimiin Israelissa ryhdytään suunnitelman pohjalta? Katso Uutisaamun juontaja Ivan Puopolon sekä tutkijatohtori Timo Stewartin keskustelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Suunnitelmalla on sekä puolustelijoita että vastustajia

– Sanon Trumpille ja Netanjahulle: Jerusalem ei ole myytävänä. Oikeutemme eivät ole myytävänä, eikä niillä voi käydä kauppaa, Teidän juonimanne sopimus ei tule menemään läpi, palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas laukoi suunnitelman julkistuksen jälkeen.

Israelin lisäksi suunnitelma on saanut osakseen myös suitsutusta. Esimerkiksi Saudi-Arabia on kiitellyt presidentti Trumpin rauhanponnisteluista sekä palestiinalaisten oikeuksien puolustamisesta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja