Mainos

Virginiassa valmistaudutaan ratkaisemaan USA:n presidentinvaalit

Virginian osavaltio saattaa ratkaista presidentinvaalin tuloksen. Virginia on yksi vaa'ankieliosavaltioista, joka voivat kallistua kummalle ehdokkaalle tahansa. Virginia on ollut republikaanien linnake, mutta viime presidentinvaaleissa äänet menivät demokraattien Barack Obamalle. Tuoreissa mielipidemittauksissa Virginiassa Obama ja Romney ovat olleet lähes tasoissa.

– Kyllä tämä luultavasti saa vielä enemmän äänestäjiä liikkeelle. Kisasta tulee hyvin tiukka, ennustaa Dave Honkey, joka on jo hieman tuskastunut vaaleihin:

–Toivon, että ne olisivat jo ohitse, hän huokaa.

Honkey on päättänyt kantansa: hän äänestää Barack Obamaa.

– On parempi jatkaa siitä, mihin Obama jäi, kuin aloittaa kaikki taas alusta. Tämän taloussotkun siivoamiseen menee enemmän kuin neljä vuotta, hän painottaa.

Patricia Byrne on seurannut vaaliuutisointia tarkasti, muttei ole vielä päättänyt kantaansa.

– Äitinä olen hyvin kiinnostunut koulutuksesta, naisten oikeuksista ja taloudesta. Ne ovat minulle tärkeitä, Byrne luettelee.

Hän uskoo virginialaisten äänestävän ahkerasti.

– Kaikki tietävät, että tilanne on tasaväkinen. Siksi on syytä äänestää.

Sortunut republikaanilinnake

Maria Fuentes työskentelee pienessä herkkukaupassa Middelburgissa, eikä ole pystynyt vielä päättämään kantaansa.

– Me tarvitsemme muutosta, hän sanoo, mutta ei osaa päättää, kumpi ehdokkaista sitä toisi.

Fuentes on kuitenkin varovasti kallistumassa Obaman suuntaan. Hän on myös varsin peloissaan haastattelusta.

– Jos he saavat täällä tietää, että kannatan Obamaa, niin kukaan ei tule enää kauppaani, pelkää latinotaustainen ja huonoa englantia puhuva Fuentes.

Fuentes viittaa kaupungin varakkaaseen väestöön, joista melkoinen osa on kiihkomielisiä republikaaneja.

Republikaanien Mitt Romneyn kannattajan Elizabeth Standfordin mielestä muuttunut väestörakenne ja vähemmistöjen hyysääminen ovat sysäämässä Virginian demokraattien leiriin.

– Väestörakenne on nyt niin erilainen: meillä on suuri määrä maahanmuuttajia. He kansoittavat osavaltion pohjoisosan ja pitävät hallinnon heille jakamasta ilmaisesta rahasta, hän paheksuu.

Virginia on ollut republikaanien linnake, joka sortui vasta viime presidentinvaaleissa: äänet menivät Barack Obamalle. Se oli ensimmäinen kerta 40 vuoteen, kun osavaltio oli demokraattien ehdokkaan takana.

Virginian väestörakenne on muuttunut nopeasti. Rikkaiden maanomistajien harvainvallasta on tultu tilanteeseen, jossa osavaltion pohjoisosan vähätuloiset pystyvät vaikuttamaan vaalitulokseen.

Tuoreissa mielipidemittauksissa Virginiassa Obama ja Romney ovat olleet lähes tasoissa.

Villejä mahdollisuuksia

Teoriassa on täysin mahdollista, että valitsijamiehet jakautuvat tasan. Tuolloin molemmat ehdokkaat saisivat 269 valitsijamiestä, kun voittoon tarvittaisiin 270. Tällaisessa tilanteessa kongressi valitsisi Valkoisen talon hallinnon. Edustajainhuone valitsee presidentin ja senaatti varapresidentin.

Koska edustajainhuone on republikaanien hallussa, tulisi presidentiksi Romney. Demokraattien hallitseman senaatin valinta varapresidentiksi taas olisi oman puolueen Joe Biden. Hänen valintansa olisi pomminvarma jo senkin vuoksi, että ratkaisevan äänen antaisi nykyinen varapresidentti eli Biden itse.

Näin Valkoiseen taloon saataisiin historiallinen kokoonpano: presidentiksi republikaani ja varapresidentiksi demokraatti.

Lisää aiheesta illan tv-uutisissa MTV3-kanavalla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.