Kommentti: Viranomaiset, skarpatkaa! Kun yksi nolla saa koko alan sydämet pysähtymään – miten tällainen sekoilu voi olla mahdollista?

4:05
MTV Uutiset kävi baarikierroksella Helsingin keskustassa – juhliessa korona ei paljon paina!

Koronarajoitusten aikana yhdellä nollalla voi olla hurjan iso merkitys, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Visa Högmander kommentissaan.

Kulttuuritapahtumien, urheilukisojen ja monien muiden yleisötapahtumien järjestäjät saattoivat tänään päivällä hieraista silmiään, kun aluehallintaviraston (avi) tiedote tapahtumarajoituksista julkaistiin.

Tiedotteessa sanottiin, että yli 50 hengen yleisötapahtumat olisivat sallittuja syyskuussa vain erityisjärjestelyin, kun viimeiset kuukaudet rajoitukset ovat koskeneet yli 500 hengen tilaisuuksia. Ei ole vaikea kuvitella, että yhdellä jos toisella tapahtumajärjestäjällä jäi väliin sydämenlyönti tai pari.

500 eikä 50 – miksei kukaan huomannut mitään?

Pian alkoi levitä tieto, että kokoontumisrajoitustiedottamisessa on tapahtunut virhe.

Lopulta selvisi, että tiedotteen rajoitusmääristä puuttuu nolla perästä. Luvun pitäisi olla 50 sijaan 500. Noin puoli tuntia myöhemmin tieto kiusallisesta erehdyksestä vahvistettiin.

Ei näin, arvon viranomaiset. Ei näin.

Rajoitusten vuoksi melkoiseen kurimukseen joutuneet tapahtuma-alan toimijat ovat seuranneet viranomaisten tiedottamista rajoituksista sydän syrjällään.

Avin tiedotteessa, joka on vielä tätä tekstiä kirjoittaessakin julki eikä korjattua versiota näy, mainitaan luku 50 kaikkiaan viisi kertaa.

Miten tällainen on mahdollista? Eikö tieto viranomaisten välillä kulje? Eikö kukaan avissa yhtään ihmetellyt näin kolossaallista muutosta aiempaan 500 hengen rajoitukseen, olihan mittakaava sentään pielessä kymmenkertaisesti? 

Etenkin poikkeuksellisena aikana, jolloin kokonainen ala seuraa ohjeistuksia ja tiedotteita hengitystä pidätellen, tiedon paikkansapitävyys on enemmän kuin tärkeää. Se, että virheellinen tieto on julki puolikin tuntia, on kohtuutonta.

Viranomaiset, skarpatkaa!

Sosiaali- ja terveysministeriö korjasi tiedotteen tiedot Twitterissä, kuten teki myös aluehallintovirasto myöhemmin. Aivan kuten nytkin, alle 500 hengen yleisötilaisuuksia saa järjestää jatkossakin vain, jos tilaisuuksissa noudatetaan ohjeita turvaväleistä ja hygieniakäytännöistä.

Arvon viranomaiset, skarpatkaa. Tällaisena aikana elantonsa rajoitteiden vaikutusten armoilla elävällä alalla toimivat tahot ovat ansainneet sen, että virallista reittiä julki tuleva tieto on oikeaa.

Yhdellä nollalla voi olla valtava merkitys.

18:32

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja