Mainos

8 ällöttävää uima-allasfaktaa – "vesipuiston vedessä voi olla jopa kiloja ulostetta"

Uima-altaissa uiminen kuuluu olennaisena osana monen kesälomaan. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että altaat eivät aina ole niin puhtaita kuin ulospäin näyttävät. 

Me emme elä steriilissä maailmassa, vaan kaikkialla on bakteereita, niin myös uima-altaassa. Lähes kaikki uima-altaat sisältävät runsaasti ihmisille haitallisia taudinaiheuttajia, jotka voivat tehdä sinut hyvinkin sairaaksi. Tämä johtuu pääasiassa siitä tosiasiasta, että kaikki uimarit nielevät hieman vettä uimisen aikana. 

Seuraavat kohdat luettuasi pidät taatusti suusi visusti kiinni seuraavalla uimareissulla. 

Altistumisprosentti on suuri

Yli 89 miljoonaa ihmistä ui yleisissä uima-altaissa joka kesä. Mitä enemmän ihmisiä altaissa ui, sitä enemmän niissä on bakteereita. Arizonan yliopiston bakteeriasiantuntija Kelly Reynoldsin mukaan useimmat julkiset altaat sisältävät taudinaiheuttajia, vaikka allas olisikin putsattu ja klooritettu oikein. Yhdessä altaassa voi vierailla kymmeniä, ellei satoja ihmisiä päivittäin, jolloin altistumisprosentti on valtava. Yksi taudinaiheuttaja voi sairastuttaa lukuisia ihmisiä.

Kaikki ihmisen iholla olevat eritteet aina päätyvät lopulta veteen

Suurin osa ihmisen iholta erittyvistä asioista ei tee sinua sairaaksi, mutta elimistöön päädyttyään ne voivat olla todella haitallisia. Kannattaa siis miettiä kaksi kertaa ennen kuin avaat suusi vedessä. Tutkimusten mukaan jokainen ihminen juo nimittäin uintireissunsa aikana keskimäärin noin desin vettä. Teelusikallinenkin vettä rittää jo sairastuttamaan. 

Suurin osa ihmisistä ei käy suihkussa ennen uintia

Lukuisista kehotuksista huolimatta suurin osa ihmisistä ei käy suihkussa ennen altaaseen menoa. Uimahalleissa asia on jo opittu, mutta lomakohteiden altaisiin mennessä sääntöä noudatetaan harvoin.

Suihkussa käyminen on erityisen tärkeää, sillä muuten altaasta tulee helposti yksi iso likainen kylpyamme. Suihku poistaa iholta epäpuhtauksia, jotka muuten päätyisivät altaaseen.

Klooria ei ole tarpeeksi bakteerien tappamiseen

Kloorin tuoksu on tutkijan mukaan hyvä asia. Oikean klooritason ylläpitäminen altaissa on tärkeä asia, sillä kemikaali tekee hyvää työtä tuhoten vaarallisia bakteereita. Totuus on kuitenkin se, että oikean klooritason ylläpitäminen vilkkaassa altaassa on lähes mahdotonta. Klooritaso tulisi nimittäin tarkistaa kahden tunnin välein. Suuri ihmismäärä ja heistä irronneet bakteerit ja eritteet tekevät kloorista nopeasti tehottoman.

Altaassa on paljon kakkaa

Reynoldsin mukaan vilkkaan päivän päätteeksi vesipuiston vedessä voi olla jopa kiloja ulostetta. Tämä johtuu siitä, että meillä kaikilla on kehossamme ulostejäämiä, jopa sinulla. 

Aikuiselta irtoaa keskimäärin herneen verran ulostetta päivässä. Lapset voivat puolestaan kuljettaa mukanaan jopa sata kertaa enemmän ulostetta, noin 10 herneen edestä. Lapsivaltaisissa altaissa ulosteen määrä voi siis olla todella korkea.

Levittää tauteja

Monet meistä juovat ainoastaan pullovettä tautien välttämiseksi, mutta uivat siitä huolimatta uima-altaissa, jotka sisältävät suuren joukon erilaisia taudinaiheuttajia. Tulos on siis plus miinus nolla. Altaat voivat sisältää muun muassa A-hepatiittia, loisia ja kolibakteeria.

Virtsa ei ole haitaksi sinulle, mutta...

Uima-altaaseen pissaaminen kannattaa jättää tulevaisuudessakin väliin. Virtsan sisältämät bakteerit eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta ne tekevät allasta puhdistavasta kloorista nopeasti tehotonta.

Uimavaipat vuotavat

Mataliin lastenaltaisiin on olemassa toinenkin hyvä syy kuin turvallisuus. Aivan kuten edellä todettiin, lapset erittävät altaaseen ulostetta. Näin käy, vaikka lapset käyttäisivät uimavaippoja, sillä ne nimittäin tutkitusti vuotavat.

Ja ilma vaippaa uivista lapsista ei voi koskaan tietää, milloin hätä pääsee yllättämään. Voi siis olla erittäin hyvä asia, että lapset uivat omassa altaassaan.

Vatsatautia aiheuttavat bakteerit voivat elää altaassa jopa kaksi viikkoa

Vatsatautia sairastaneiden henkilöiden kannattaisi pysytellä poissa altaasta ainakin kaksi viikkoa parantumisenkin jälkeen. Vaikka olo tuntuisi hyvältä, kehossa elää silti miljoonia bakteereita, jotka voivat lähteä leviämään altaan kautta isollekin joukolle. Yksi erittäin vakavia oireita aiheuttava cryptosporidium -loinen leviää tyypillisimmin juuri altaan kautta, sillä se kestää klooria muita bakteereita paremmin. Ennen altaaseen hyppäämistä kannattaa muistaa, että kaikki eivät noudata tätä kahden viikon varoaikaa.

Video: Jos kuitenkin uskallat tämän luettuasi altaaseen, näillä vinkeillä voit opettaa lapsesi uimaan. 

1:09

Lähde: Buzzfeed 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.