Mainos

Vinkkimiehet: Pariisin terroristijahti ja verkkotiedustelun ongelmat

11:13

Pariisin iskut, terroristijahti ja verkkotiedustelu puhuttavat MTV.fi:n Vinkkimiehiä uudessa jaksossa.

Vinkkimiehet arvoivat, että iskut vauhdittavat Suomen tiedustelulakihankkeita. Suojelupoliisi ja puolustusvoimat ovat halunneet laajat valtuudet verkkovalvontaan ja ulkomaantiedusteluun. Tietoja voitaisiin hankkia sekä henkilöistä että tietojärjestelmistä.

– Suhtaudun skeptisesti verkkotiedusteluun. Terrorismi sinänsä on hyvä syy, mutta sitä voidaan käyttää myös keppihevosena ja todellisuudessa tiedustelu avataan ennemmin tai myöhemmin paljon laajemmaksi. Näin on käynyt aiemminkin poliisin valtuuksia lisättäessä, rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä sanoo.  

Verkkotiedustelun ongelmana on, että nykyiset salausmenetelmät voivat tehdä viestien sisällön selvittämisen käytännössä mahdottomaksi. Myös Pariisin iskuja suunniteltiin salattujen viestien avulla.

– Ranskan iskujakaan ei pystytty ennalta estämään, vaikka tiedustelutietoa oli ja iskijöillä oli aiempia terrorismikytköksiä. On vaikea rasti poimia massainformaatiosta se oleellinen ja sen jälkeen pystyä vielä estämään iskut. Mielestäni Suomi silti tarvitsee tiedustelulain, rikostoimittaja Pekka Lehtinen sanoo. 

Vinkkimiehet puivat myös Seinäjoen teinisurmaa, jossa 15-vuotias tyttö tappoi ikätoverinsa 16 veitseniskulla. Motiivina oli ihastus samaan poikaan ja syyttäjän mukaan syytetty halusi raivata pois kilpailijan.

– Hirvittävä teko. Ei tarvitse ihmetellä murhasyytettä, Vinkkimiehet toteavat.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista. 

Vinkkimiehet ovat kuultavissa myös Radio Novan taajuudella lauantaisin klo 12:n jälkeen. Radiojakso on aina eri kuin nettijakso.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.