Vinkkimiehet: Kavalsiko kokoomus kampanjarahoja ja miksi terrori-iskuja tekevät usein veljekset?

18:26

Brysselin tuhoa kylväneet iskut puhuttavat MTV.fi:n Vinkkimiehiä uudessa jaksossa. Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä pohtivat myös sitä, kavalsiko kokoomus Niinistön vaalirahoja presidentinvaalikampanjassa vuonna 2006.

Brysselin iskuihin epäillään oosallistuneen ainakin viisi terroristia, heidän joukossaan veljekset Khalid ja Ibrahim el-Bakaroui.

Terrori-iskujen tekijöinä on usein aiemminkin ollut veljeksiä.

– Balin pommi-iskut, 9/11 -iskut, Bostonin maratonisku, Charlie Hebdo, Pariisi ja nyt Bryssel. Mikä saa nämä veljekset tekemään tällaista, rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä kysyy.

Vinkkimiehet pohtivat myös sitä, miksi Brysselin iskuja ei onnistuttu estämään, vaikka tiedustelutietoa oli olemassa taas paljon.

Tutkintapyyntöä puuhataan - kavalsiko kokoomus Niinistön kampanjarahoja?

Kotimaasta Vinkkimiehet ovat saaneet kuulla, että kokoomuksen väitetystä keplottelusta Sauli Niinistön kampanjarahoilla presidentinvaaleissa 2006 on valmisteltu tutkintapyyntöä mahdollisesta törkeästä kavalluksesta.

– Siinä epäillään, että kokoomus olisi pidättänyt Niinistön kampanjaan tarkoitettuja ja lahjoitettuja varoja itselleen ainakin satoja tuhansia euroja, rikostoimittaja Pekka Lehtinen sanoo.

Tutkintapyyntöä ei vielä ole jätetty poliisille.  

Sen taustalla ovat viime syksynä julkaistun keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen Maan tapa -kirjan väitteet. Niiden mukaan kokoomus ohjasi Niinistön vaalirahoja puolueelle tulevien lahjoitusten kautta, jotta lahjoittajien nimet pysyisivät salaisina, vaikka varat oli käytännössä korvamerkitty Niinistön vaalikassaan. 

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kiisti väitteet tuoreeltaan lokakuussa. Presidentti Niinistö sanoi omassa tiedotteessaan yllättyneensä, "että kampanjani ohella kerättiin näin merkittävässä määrin rahoitusta myös puolueelle".

Vireillä olevassa tutkintapyynnössä lähdetään siis siitä, että kokoomus olisi saanut haltuunsa varoja, joiden arvo sen olisi tullut tilittää edelleen Niinistön kampanjaan. Puolue olisi kuitenkin jättänyt tämän tilitysvelvollisuuden täyttämättä ja käyttänyt varat omiin kuluihinsa vastoin varat lahjoittaneiden henkilöiden tahtoa.

Vinkkimiehet on noin parin viikon välein MTV.fi:ssä ilmestyvä keskusteluohjelma, jossa rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä ja rikostoimittaja Pekka Lehtinen vaihtavat mielipiteitään rikos- ja oikeusalan ajankohtaisista aiheista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja