Mainos

Ville Niinistö "suomettumisesta": Vanhemman polven eliitti on hiljaa

10:21

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kohahdutti puolitoista vuotta sitten, kun hän Financial Times -lehdessä puhui suomettumisesta.

Niinistö ei peräänny näkemyksistään, vaikka hän saikin lausunnostaan kovaa kritiikkiä.

– Erityisesti vanhemman polven poliittinen eliitti ja talouselämän eliitti ovat hiljaa riskeistä ja turvallisuuspolitiikasta, jos Venäjä on meille silloin kivempi kauppakumppani. En usko, että se toimii nykyaikana, vaan meidän on puolustettava Euroopan Unionin yhteistä näkökulmaa markkinataloudesta ja ihmisoikeuksista, Ville Niinistö sanoo MTV:n Uutisextrassa.

Vihreiden puheenjohtaja nostaa esiin kaksi huolenaihetta: Fennovoiman ydinvoimala ja Esko Ahon ehdokkuus venäläisen Sperbankin hallituksessa.

Pyhäjoen ydinvoimahankkeessa venäläinen Rosatom on iso omistaja ja rahoitus tulee pitkälti Venäjän hyvinvointirahastosta.

– Fennovoiman hanke on ajautumista todella lähelle Venäjän poliittisen johdon vaikutusvaltaa, Niinistö sanoo.

Entisen pääministerin Esko Ahon meneminen pakotelistalla olevan Sperbankin hallitukseen on Niinistön mielestä selkeä poliittinen nimitys.

– Mielestäni se on vakava virhe ja pidän erikoisena, että pääministeri Sipilä on hyväksynyt tämän järjestelyn. Kyseessä on Putinin hallinnon pankki, jota Venäjä käyttää – kuten energiapolitiikkaakin – oman vallankäytön välineenä. Nyt Suomi on jotenkin sotkeutumassa vähän liian syvälle sinne ja se ei ole mieluisa paikka olla, hän sanoo.

MTV:n Uutisextra lähetetään lauantaina MTV3-kanavalla Seitsemän Uutisten jälkeen kello 19.10.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.