Viisi vinkkiä: Näin et nukahda rattiin!

Pimeän aikaan pitkiä matkoja ajettaessa rattiin nukahtaminen voi olla kohtalokasta. Lue viisi vinkkiä vireään ja turvalliseen autoiluun.

Ajoita oikein

Niina Palomäki Uniliitosta kertoo, että ajaminen olisi mahdollisuuksien salliessa hyvä ajoittaa aikaan, jolloin on itse vireimmillään.

– Rattiin nukahtamisen riski kasvaa, jos ajo ajoitetaan iltaan tai yöhön. Ihmisen sisäinen vuorokausirytmin mukaan olisi hyvä ajoittaa ajaminen päivällä valoisaan aikaan.

Poikkeuksia löytyy kuitenkin. Esimerkiksi säännöllistä yötyötä tekeville pimeän aikaan ajaminen voi olla helpompaa.

Pikatorkut auttavat

Mikäli itsensä tuntee väsyneeksi, ei ratin taakse kannata hypätä suoraan, vaan ottaa lyhyet, noin 20 minuutin torkut.

Vireystilaa voi myös tehostaa juomalla ensin jotakin kofeiinipitoista, kuten kahvia tai energiajuomaa, ja ottamalla sitten 15–20 minuutin tehounet.

– Kofeiinin vaikutus alkaa elimistössä noin 45 minuutin päästä nautitusta annoksesta ja kofeiinipitoisuus elimistössä puolittuu suunnilleen neljän tunnin kuluessa, Palomäki sanoo.

Muista tauottaa

Taukojen pitäminen on oleellinen osa vireystilan ylläpitoa. Palomäki suosittelee, että ajajan tulisin pitää taukoja noin kahden tunnin välein. Tällöin olisi myös hyvä nousta autosta ulos jaloittelemaan.

– Autoillessa olisi muutenkin hyvä muistaa, että on parempi olla myöhässä kuin olla saapumatta ollenkaan.

Ruoan vaikutus

Myös ennen ajoa nautituilla ruuilla on vaikutusta vireystilaan. Runsashiilihydraattiset ruoat voivat väsyttää, joten ennen ajoa ja taukojen aikana olisi hyvä nauttia kevyitä, vähähiilihydraattisia ruokia, jotka pitävät verensokeria tasaisena pitempään. Esimerkiksi ruokaisa salaatti ja täysjyväleipä ovat hyviä eväitä autoilijalle.

– Lisäksi kannattaa juoda vettä, myös ajotaukojen aikana.

Säädä lämpötila

Liian lämmin auto tai pukeutuminen saattaa alkaa myös unettaa. Auton sisälämpötilan tulisikin olla noin 20 astetta ja ajovaatteiden mukavat ja kevyet. Kiristävät vaatteet voivat viedä keskittymiskykyä, joka on pois liikenteestä ja ajosta.

– Autossa kannattaa pitää itsensä vireänä esimerkiksi musiikin avulla. Mukana voi laulaa jos siltä tuntuu, Palomäki vinkkaa vielä. 

Lue myös:

    Uusimmat