Viisi syytä jalkakipuihin – näin ehkäiset ja hoidat

Usein jalkakipujen ykkössyy ovat huonosti istuvat kengät. Jalkaterapeutti vinkkaa, kuinka päästä kipuilevista jaloista eroon.

– Yleensä jalkakipu johtuu useammasta kuin yhdestä syystä, sanoo lääkäri ja Amerikan jalkaterapeuttien yhdistyksen tiedottaja Roderick C. Hunter.

Nivelrikko

Nivelrikko syntyy luuta suojaavan ruston kulumisesta ja rappeutumisesta. Jalkaterässä se todennäköisimmin iskee jalkaterän sekä varpaat yhdistäviin niveliin.

Nivelrikon jalkaterään aiheuttama kipu usein pahenee kävellessä. Liike synnyttää ajan mittaan hidasta hajoamista rustossa. Lopulta luut voivat koskettaa toisiaan – mikä on äärimmäisen kivuliasta, sanoo Hunter.

Aluksi kipu voi olla ajoittaista, mutta se voi ajan myötä kroonistua. Oireet ovat:

  • Kipua varvas- tai muissa nivelissä, erityisesti kävellessä
  • Varvasnivelen jäykkyys
  • Turvotus tai kyhmyt varvasnivelten ympärillä

Näin hoidat

Päivittäisen kivun lievittämiseksi kokeile seuraavaa: hanki tukevat, hyvin istuvat jalkineet ja anna jalalle kylmähoitoa päivän päätteeksi 15-20 minuuttia. Kipulääke voi auttaa lyhytaikaisesti käytettynä.

Mikäli kotikonstit eivät tehoa, kipu on jatkuvaa tai jalan toiminta rajoittunutta, käy jalkaterapeutin tai reumalääkärin pakeilla. Vältä liian tiukkia kenkiä ja tarkista, että kengissä on kunnollinen holvituki sekä tuki kantapohjalle. 

Vasaravarpaat

Korkokengissä varpaat joutuvat ahtaalle, mutta myös muissa jalkineissa, joissa varpaat pusertuvat liian lähelle kenkän kärkeä. Tämä aiheuttaa epätasapainoa varpaita ohjaaviin lihaksiin sekä nivelsiteisiin, joka puolestaan muuttaa varvasluiden muodon koukkumaiseksi vasaraksi. Vasaravarvas voi olla nivelten epänormaalista liikeradasta johtuen erittäin kivulias ja vaikeuttaa sopivien kenkien löytymistä. Vasaravarpaista voi seurata myös liikavarpaita ja kovettumia. Oireita ovat:

  • Koukistuneet varpaat
  • Varpaan liikuttelu on vaikeaa tai kivuliasta
  • Kengän hankauksesta johtuvat liikavarpaat tai kovettumat

Näin hoidat

Ortopedi tai jalkaterapeutti voi suositella venytysharjoituksia varpaiden venyttämiseksi tai vahvistamiseksi. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan suorittaa kirurginen leikkaus varpaan vapauttamiseksi. Jos liikavarpaat ovat ongelma, poistata ne lääkärillä. 

Käytä kenkiä, joissa pisimmän varpaan jälkeen tilaa kengän kärkeen jää vielä reilu sentti. Korkokenkiä on hyvä välttää.

Plantaarifaskiitti eli kantapääkipu

Plantaarifaskiitti on kantaluuhun kiinnittyvän jännekalvon tulehdus. Syypää siihen on yleensä tavallista suurempi jalkaterän rasitus tai ponnistus. Rasitusta voivat aiheuttaa muun muassa liikalihavuus, lattajalka, korkea jalan kaari tai jalkojen taipumus kääntyä kävellessä sisäänpäin.

Oireet ovat:

  • Pistävä kipu kantapäässä astuessa
  • Kipu on yleensä pahimmillaan aamuisin tai levon jälkeen

Näin hoidat

Hankkiudu eroon sandaaleista ja takaa avonaisista kengistä ja hanki tilalle kengät, joissa on hyvä iskunvaimennus. Lääkäri Hunter suosittelee uusimaan käyttökengät puolen vuoden välein. Muita hoitokeinoja ovat painonpudotus ylipainoisella sekä jalan kylmähoito kolme-neljä kertaa vuorokaudessa. Urheiluun on syytä valita laji, jossa jalkaan kohdistuva isku jää vähäiseksi.

Plantaarifaskiitin oireet voivat vähentyä päivän aktiviteettien aikana, mutta tyypillisesti ne eivät häviä ilman hoitoa. Jos itsehoito ei tunnu auttavan, käänny lääkärin puoleen. 

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu voi syntyä ahtaiden jalkineiden käytöstä tai geneettisen taipumuksen tai nivelreuman seurauksena. Vaivaisenluun epämuodostuma voi johtaa kivuliaaseen liikerataan tyvinivelessä, kahden varpaan päällekkäisyyttä – sopivien ja hankaamattomien kenkien löytäminen voi myös käydä vaikeaksi. Naisilla vaivaisenluu on huomattavasti yleisempi kuin miehillä.

Oireet ovat:

  • Pullistuva, ehkä punottava tai turvonnut kyhmy iso- tai pikkuvarpaan nivelessä
  • Kipua vaivaisenluussa
  • Vaikeuksia turvonnen varpaan liikuttamisessa
  • Liikavarpaita tai kovettumia vierekkäisissä varpaissa

Näin hoidat

Varmista, että kengissäsi on tarpeeksi tilaa varpaille äläkä käytä paria senttiä korkeampia korkoja. Kuntoutus voi lievittää kipua. Myös hankausta estävä tyyny voi auttaa. Jalan normaali muoto voidaan palauttaa leikkauksella, mutta leikkaushoito on tarpeellinen vain, jos virheasentoa ei saada korjatuksi muilla tukitoimilla. Vältä korkeita korkoja sekä liian kapeita tai ahtaita kenkiä.

Osteoporoosi

Osteoporoosissa eli luukadossa luun mineraalimäärä vähenee ja rakenne muuttuu siten että sen lujuus heikkenee. Tuloksena ovat ohuet, helposti rikkoontuvat hauraat luut. Tämä voi johtaa kaikenlaisiin jalan murtumiin. Oireet ovat:

  • Aikaisessa vaiheessa oireita ei esiinny. Ajan myötä voi tulla yleistynyttä jalkakipua.
  • Murtumaa on syytä epäillä, jos kipu yltyy astuessa hyvin kovaksi, jos jalka turpoaa, siihen tulee mustelmia tai on kosketusarka

Näin hoidat
Osteoporoosia hoidetaan yleensä D-vitamiinilla sekä kalsiumvalmisteilla. Myös liikunnasta huolehtiminen ja tupakoinnin lopettaminen on tärkeää.

Jos epäilet luunmurtumaa, ota yhteyttä lääkäriin tai mene ensiapuun. Murtumat hoidetaan yleensä kompressiohoidolla ja kipsillä. Vakavimmissa tapauksissa voidaan tarvita leikkausta. 

Vaikka huonosti istuvat kengät eivät aiheuta osteoporoosia, hyvin jalkaa tukevat kengät minimoivat mahdollisten murtumien tapahtumista.

Lähteet: Grandparents.com, Reumaliitto.fi, Terveyskirjasto.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat