Viisi ohjetta: Näin muutat ajattelutapasi positiivisemmaksi

Positiivinen ajattelumalli lähtee pienistä perusasioista, joita treenaamalla oma elämä voi muuttua mieluisammaksi. Lue viisi ohjetta siihen, kuinka omaa ajatusmaailmaa voi ohjata entistä positiivisempaan suuntaan!

Tunnista negatiiviset ajatuksesi – ja sano ne ääneen

Jos mielessä pyörii paljon negatiivisia ajatuksia, voi niiden lausuminen ääneen vaikuttaa yllättävällä tavalla omaan ajatteluun. Esimerkiksi itseään usein mollaavalle omien ajatusten lausuminen voi auttaa ymmärtämään, kuinka typeristä ajatuksista on kysymys. Usein asiat tuntuvat raskaammilta silloin, kun niitä velloo vain oman päänsä sisällä. Sitä vastoin niiden kohtaaminen ja sanominen ääneen tekee usein tilaa uusille, positiivisemmille ajatuksille.

Pohdi negatiivisten ajatusten alkuperää

Ajatusten kääntäminen positiivisempaan suuntaan voi helpottua, jos mieleen tulvivien ajatusten alkuperä selviää. Joskus kyse saattaa olla negatiivisuutta viljelevästä läheisestä tai vaikkapa tyytymättömyydestä omaa työtä kohtaan. Myös pettymykset saattavat vaania ajatusten taustalla myrkyttäen niitä negatiiviseen suuntaan. Tunnistamalla negatiivisten ajatusten lähteen, on helpompi antaa anteeksi, ottaa etäisyyttä tai tehdä omaan elämään kaivattuja muutoksia. Näin myös positiiviset ajatukset saavat tilaa.

Myönnä virheesi

Jokainen on joskus mollannut itseään, ja ihmisillä on tapana luokitella itsensä eri asioissa hyvin tarkkaan. Jos on pitänyt itseään esimerkiksi huonona piirtäjänä, ei kannata kiinnittäytyä liikaa menneisyydessä, jos piirtäminen alkaakin kiinnostaa. Anna itsellesi mahdollisuus kehittyä niissäkin asioissa, joita et ole pitänyt vahvuuksinasi. Usein ihminen on itse itselleen kuin huomaamatta se kaikkein tiukin tuomari. Kun lakkaa arvostelemasta itseään, mielikin muuttuu kirkkaammaksi ja positiivisemmaksi.

Ole itsellesi hyvä

On hyvä pitää mielessä, että jokainen voi aivan itse päättää, kuinka itseään kohtelee. Jos omaa ajattelumaailmaansa haluaa muuttaa positiivisempaan suuntaan, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että antaa itselleen armoa ja aikaa.

Usko itseesi

Sen sijaan, että uusiin asioihin suhtautuisi muutosvastarinnalla, kannattaa kiinnittää huomiota positiivisen asenteen voimaan. Ajattelemalla, että: "Minä todellakin osaan tämän", mieli on usein huomattavasti avoimempi uusien asioiden oppimiselle. Tätä kautta saadaan myös helpommin myönteisiä kokemuksia onnistumisten kautta.

Muista, että elämä ei ole pelkkää riemua

Jos omaa mieltään haluaa kuljettaa entistä positiivisempaan suuntaan, on tärkeää pitää mielessä, että elämä ei koskaan tule olemaan pelkkää riemua. Jotta ihminen voisi kokea iloa ja onnistumisia, tulee vastapainoksi elämässä olla myös pettymyksiä ja ikäviä hetkiä. Positiivisimmatkin ihmiset ovat joskus surullisia.

Osittainen lähde: Huffington Post

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja