Viisi merkkiä, jotka voivat paljastaa valehtelun viestissä

Miten lyhyen viestin kirjoittamiseen voi mennä niin kauan? Se, että viestiin vastaaminen kestää pitkään, on paitsi ärsyttävää myös mahdollinen merkki valheesta. Ajan lisäksi on muitakin seikkoja, jotka voivat paljastaa valheen.

Ihmiset vastaavat tekstiviesteihin, sähköposteihin ja muihin viesteihin hitaammin valehdellessaan kuin puhuessaan totta, osoittaa ACM Transactions on Management Information Systems -julkaisussa esitelty tutkimus. Selitys on yksinkertainen: tyhjästä sepitetyn tarinan keksimiseen tuhraantuu enemmän aikaa kuin tositarinan kertomiseen.

Tutkijat pyysivät yli sataa korkeakouluopiskelijaa vastaamaan pikaviestiohjelmalla 30 kysymykseen ja valehtelemaan vastauksistaan noin puolessa. Valheita sisältäviin vastauksiin opiskelijoilla kului noin kymmenen prosenttia enemmän aikaa kuin rehellisiin vastauksiin. Valheita sisältäviä vastauksia myös muokattiin kauemmin ennen lähettämistä, ja niissä käytettiin suppeampaa sanavarastoa kuin totuudenmukaisissa viesteissä.

Viestien viivästymisestä ei heti kannata tehdä johtopäätöksiä valehtelusta. On syytä muistaa, että arkiset asiat voivat aiheuttaa viivästyksiä kenelle tahansa ja että varsinkin ikävän totuuden kertomiseen voi mennä toisinaan enemmän aikaa kuin valehteluun.

Ajan lisäksi on muitakin merkkejä, jotka voivat viitata valheeseen:

Yksityiskohdat

Valehtelija välttelee yksityiskohtia, koska ne voisivat tehdä tarinasta epäuskottavan. Hän vain "kävi ulkona syömässä" sen sijaan, että hän olisi käynyt "tosi kivassa paikassa, jossa oli hienot kattokruunut ja livemusiikkia".

Sanavarasto

Valehtelija käyttää yksinkertaisia sanoja ja suppeaa sanavarastoa etäännyttääkseen itsensä valheesta.

"Minä"

Valehtelija välttelee "minä"-sanaa kertoessaan tekemisistään ja etäännyttää näin valheen itsestään. "Kyyti tuli, joten ei ollut aikaa soittaa sinulle."

Ajatukset

Valehtelija kertoo tekemisistään mutta jättää kertomatta ajatuksistaan. Hän sanoo "Oli aika lähteä" eikä "Ajattelin soittaa tai odottaa, mutta lähdin, koska en halunnut myöhästyä".

Leenastiina Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja