Viisi matkaopasta kertovat, mitä turistien tulisi ottaa huomioon korona-ajan matkustelussa – pidä mielessä nämä asiat, jos suuntaat reissuun

Bussinkuljettajat ovat vaatineet tiukempia varotoimenpiteitä – kuski ohjeistaa, miten busseissa tulee matkustaa korona-aikana 6:39
LIVE Bussinkuljettajat ovat vaatineet tiukempia varotoimenpiteitä – kuski ohjeistaa, miten busseissa tulee matkustaa korona-aikana

Niin kansallinen kuin kansainvälinenkin matkustelu on pikku hiljaa aukeamassa. Useat maat ovat jo avanneet rajansa turisteille. Nyt matkaoppaat paljastavat, mitä turistien tulisi ottaa huomioon korona-ajan matkustelussa.

Vaikka turismi on taas hiljalleen heräämässä henkiin, näyttää matkustaminen tänä päivänä hyvin erilaiselta kuin ennen koronapandemiaa. Mikäli matkalle päättää lähteä, tulee huomioon ottaa monia eri hygienia- ja turvallisuusasioita.

Joissain maissa osa matkaoppaistakin on jo päässyt takaisin työnsä pariin. Insider haastatteli muutamaa matkaopasta. Vaikka töihin palattiin pääasiassa innostuneina, kertoivat matkaoppaat huomanneensa joitain puutteita turistien käytöksessä.

Kyseisten matkaoppaiden mukaan turistien tulisi kiinnittää huomiota näihin asioihin suunnatessaan kohti nähtävyyksiä.

Maan käytännöt koronaviruksen suhteen

Jokainen maa hoitaa koronatilannetta hieman eri tavoin. Turistien tulisikin ottaa etukäteen selvää siitä, mitä sääntöjä ja käytäntöjä kohdemaalla on.

– Sinun tulisi ymmärtää se, mihin olet menossa ja mikä on maan tilanne koronaviruksen suhteen, neuvoo Berliinissä toimiva matkaopas Yan Katz.

Matkaoppaat suosittelevat ottamaan selvää ainakin siitä, suositellaanko maassa maskien käyttöä, ovatko turistikohteet avoinna, ovatko ravintolat auki, rajoitetaanko maassa ulkona liikkumista sekä onko julkinen liikenne käytössä.

Turistien tulisi olla joustavia

Turistien tulisi olla joustavia sen suhteen, kuinka kauan nähtävyydessä saa viettää aikaa ja kuinka suuria ryhmiä sinne otetaan kerralla. Italiassa, Pariisissa ja Barcelonassa toimivan LivTours-matkaopasfirman omistaja Angelo Carotenuton mukaan säännökset nähtävyyksissä voivat muuttua jopa tunneissa.

– Asiat muuttuvat jatkuvasti. Odotamme asiakkailtamme hieman joustavuutta, Carotenuto toteaa.

Yli 30 vuotta Italiassa matkaoppaana toiminut Franco Assorgi puolestaan kertoo, että tällä hetkellä esimerkiksi Colosseumissa ryhmät saavat tutustua nähtävyyteen vain tietyn ajan.

Assorgi näyttääkin tabletistaan kuvia, karttoja ja historiallisia dokumentteja, joiden avulla hän kertoo tarinoita, joita sisällä ei ehditä käymään läpi.

Muista maski ja turvaväli

Vaikka maskin ja turvavälin tärkeyttä korostetaan useissa maissa, joskus se saattaa unohtua. Franco Assorgin mukaan maskia kannattaa käyttää opaskierroksella, vaikka se ei olisikaan maassa pakollista.

– Joskus maski saattaa unohtua, etenkin nuorilta ihmisiltä. Sitä sattuu minullekin, Assorgi myöntää.

Myös turvavälin pitäminen saattaa helposti unohtua opaskierroksen pyörteissä.

– Etäisyyden pitäminen on suurin haasteemme, kommentoi Portugalissa operoivan We Hate Tourism Tours -turismiyrityksen omistaja Bruno Gomes.

Osta liput etukäteen

Bruno Gomes suosittelee asiakkaita ostamaan liput nähtävyyksiin etukäteen. Tällöin vältytään tiiviiltä jonoilta.

Lisäksi turistit säästävät aikaa, eikä heidän tarvitse olla kontaktissa lipunmyyjän kanssa.

Vältä käteisen käyttöä

Matkaoppaat kehottavat välttämään käteisen käyttöä etenkin tipatessa. Heidän mukaansa tippien antaminen on edelleen toki toivottavaa, mutta siihen on olemassa muita tapoja kuin käteisen käyttö.

– Nykyään suhtaudun varovaisuudella kaikkeen, mikä kiertää kädestä käteen. Tämä koskee myös käteistä, sanoo Yan Katz.

– PayPalin kaltaiset alustat ovat hyvä vaihtoehto käteiselle. Luo tili etukäteen ja kysy oppaaltasi, voiko hän vastaanottaa tipin digitaalisesti, Katz neuvoo.

Myös Bruno Gomes kertoo yrityksensä miettivän uusia tippauskäytäntöjä. Oppaat esimerkiksi suosittelevat ostamaan matkamuiston yrityksen verkkokaupasta perinteisen tipin sijaan.

Tuo turistikierrokselle omat kuulokkeesi

Yleensä museokierroksilla, linnoissa tai muissa nähtävyyksissä turisteille tarjotaan käyttöön kuulokesetti äänioppaan kuuntelemiseksi. Nyt tästä käytännöstä pyritään pois, ja yritykset kehittelevätkin puhelinsovelluksia, joiden kautta vierailijat voivat kuunnella opastusta omilta laitteiltaan.

– Ei voi tietää, missä kuulokkeet ovat olleet ja onko niitä desinfioitu, huomauttaa Angelo Carotenuto yleisessä käytössä olevista kuulokkeista.

Carotenuto uskoo, että äänioppaat nousevat yhä suositummaksi nyt, kun turistit pitävät toisiinsa etäisyyttä. Äänioppaan avulla kaikki kuulevat opastuksen, olivat he kuinka kaukana tahansa.

Carotenuto suositteleekin turisteja katsomaan etukäteen, onko opasyrityksellä tai nähtävyyskohteella sovellusta äänioppaan kuuntelemista varten. Jos on, se kannattaa ladata etukäteen esimerkiksi hotellilla, jossa on Wi-Fi-yhteys.

Kommunikointi on edelleen sallittua

Ihmisten välinen kommunikaatiokaan ei ole enää samanlaista kuin ennen, sillä välimatka ja maskit luovat tietynlaisen muurin henkilöiden välille.

– Ikävöin todella vieraillemme hymyilemistä. Teemme kuitenkin parhaamme ja yritämme ilmaista hymymme silmiemme ja äänemme kautta, sanoo Islannissa toimiva matkaopas Chiara Rowley.

Chiara toivoo samaa asiakkailtaan.

– Viesti silmilläsi, että olet läsnä ja osoita kädelläsi, jos haluat kysyä jotain. Kun puhut, puhu hieman kovemmin kuin normaalisti, hän neuvoo.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Uusimmat