Mainos

Viisi kullanarvoista vinkkiä, joilla toivut keisarileikkauksesta helpommin

Synnytykset ovat kaikki erilaisia, ja niistä palautuminen yksilöllistä. Nämä viisi vinkkiä ovat kuitenkin hyödyllisiä, jos tiedät jo etukäteen meneväsi keisarileikkaukseen. 

Monet oppaat keskittyvät puhumaan itse synnytystilanteesta. Yhtä tärkeässä osassa ovat kuitenkin ennakkovalmistelut, jotka tekevät myös toipumisesta helpompaa. Yhden sektion läpikäynyt äiti Brandi Riley aikoo noudattaa jatkossa seuraavia vinkkejä. Hän jakoi vinkit myös blogissaan.

1. Vahvista syviä vatsalihaksia

On muistettava, että sektio on iso vatsan alueen leikkaus. Keho joutuu koville yrittäessään kuntouttaa leikkaushaavaa ja hoitaessaan samalla pientä elämän alkua. Jopa sen muutaman kilon painoisen lapsen nostaminen rinnalle voi tuntua hikistä salitreeniä raskaammalta.

Kevyt treeni on hyvä aloittaa jo raskausaikana joogan tai pilateksen kaltaisilla harjoituksilla. Keisarileikkauksen jälkeen rauhallinen jooga tai kevyet kyykyt auttavat kuntoutumisessa, kun haava on sen verran parantunut, että tämä on sallittua.

2. Valitse oikeat ruoat

Jos sektio on suunniteltu, juhla-aterian nauttiminen viimeisenä iltana ennen leikkausta ja lapsen syntymää saattaa kuulostaa hyvältä idealta. Juhla-ateria kannattaa kuitenkin nauttia jo aiemmin, sillä leikkauksen jälkeen ulostaminen voi olla vaikeaa tai kivuliasta.

Edellisen päivän aterialla kannattaa syödä helposti sulavia tuotteita, jotka aktivoivat ruoansulatusta. Lautanen kannattaa täyttää kasviksilla, kalalla tai kanalla.

3. Harjoittele nauramista

Keisarileikkauksesta muistoksi jäävä arpeutuva haava voi ensimmäisinä päivinä olla kivulias. Jopa yskiminen, aivastelu ja nauraminen voivat tuottaa tuskaa – siis kaikki sellaiset toiminnot, joissa vatsalihakset olisivat käytössä.

Uuteen tuntemukseen voi valmistautua etukäteen asettamalla tyynyn vatsan päälle, kumartumalla kevyesti sen päälle ja yskäisemällä. Haavan kanssa kaikki tuntuu erilaiselta, mutta jo tieto tästä auttaa pärjäämään uusien haasteiden kanssa.

4. Hanki evästä tulevia päiviä varten

Sektio aiheuttaa ummetusta ja kerää ilmaa vatsaan. Valitettavasti tätä vaihetta ei voi synnytyksen jälkeen ohittaa mitenkään.

Kaappiin on hyvä varata ruokatarvikkeita, jotka edistävät ruoansulatusta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa syödä säännöllisesti kivuista ja lapsikuplasta huolimatta.

Ensimmäisinä päivinä rasvaiset hampurilaiset ja täyskermajäätelöt kannattaa jättää nauttimatta.

5. Pysy liikkeessä

Vaikka kipu tuntuisi ylitsepääsemättömältä, on tärkeää lähteä liikkeelle mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Hoitajat auttavat ensimmäisten liikkeiden kanssa. Alkuun riittää se, että vain nousee sängystä ylös.

Kotiutumisen jälkeen sohva saattaa tuntua kutsuvalta, mutta on tärkeää muistaa kävellä edes ympäri asuntoa tai tehdä pieniä kävelylenkkejä ulkona.

Minkään vauvaa painavamman nostaminen ei ole hyväksi ainakaan kuukauteen leikkauksen jälkeen. Kahvakuulatreeniä ehtii tehdä myöhemminkin.

Lähde: Babycenter

***

0:38

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.