Viimeinen Fabergen muna Suomeen

Suomen kivitutkimussäätiö aikoo tuoda keväällä Suomeen laajan Faberge-näyttelyn.

Mukana on noin kaksi sataa esinettä: mm. koruja, astioita, miniatyyriveistoksia sekä harvinaisia kivinäytteitä 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta. Esineet tuodaan kahdesta eri kokoelmasta Moskovasta ja Jekaterinburgista.

Näyttelyn vetonaula on kobolttilasinen Fabergen muna vuodelta 1917. Esine oli tarkoitettu tsaarin pääsiäislahjaksi keisarinna Aleksandra Feodorovnalle. Siihen piti istuttaa jalokivin astrologinen kartta prinssi Aleksei Nikolajevitshin syntymähetken mukaan. Toisin kävi, sillä vallankumous alkoi vähän ennen pääsiäistä. Jalokivikoristeet jäivät laittamatta, samoin munan sisälle suunniteltu kellokoneisto.

-Museomme keskittyy periaatteessa kivilajien esittelyyn, mutta työstetyt korukivet vetoavat tietysti yleisöön enemmän, kertoo Moskovan tiedeakatemian Fersmanin kivimuseon johtaja Margarita Ivanovna.

Faberge-näyttelyn vetonaula on Fabergen muna vuodelta 1917

-Faberge-esineistömme tulikin meille hieman erikoisesti. Vallankumouksen aikaanhan tällaisia taide-esineistöjä kansallistettiin ja asetettiin valtion museoihin, mutta tässä tapauksessa tapahtui hieman toisin. Museomme perustaja, akateemikko Fersman tunsi Fabergen henkilökohtaisesti. Ja kun Faberge lopulta joutui lähtemään vallankumousta pakoon ensin Suomeen ja sieltä eteenpäin, hän antoi nämä esineet Fersmanin säilytettäväksi.

Faberge oli tärkeä myös Suomelle

Viimeistä Fabergen munaa luultiinkin pitkään kokonaan kadonneeksi, kunnes se löytyi Fersmanin kivimuseon arkistosta vuonna 2001.

-Vuosisadan vaihde oli erinomaisen tärkeä ajankohta Suomelle. Siihen liittyy myös kivien historiaa. Siitä alkoi myös suomalaisen kiviteollisuuden kultakausi, kertoo kivitutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Vauhkonen.

-Faberge oli keskeinen myös Suomen kultaseppäalalle. Pelkästään suomalaisia oli täällä töissä ainakin sata, ja sieltä tämä taito levisi Suomen puolelle.

Sopimus näyttelyesineiden lainasta allekirjoitettiin tiistaina Moskovassa. Näyttely avataan Juuan kivikeskuksessa 15.5., ja se on esillä syyskuun puoliväliin asti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat