Viime kesä toi helpotusta koronatilanteeseen – tämä vuosi on täysin erilainen: "Tulemme talvesta, jossa epidemia on täydessä vauhdissa"

Kesä ei ehkä tänä vuonna tuo samanlaista koronahelpotusta kuin viimeksi – rokotustahti ratkaisee paljon 2:55
Päästäänkö kesällä nauttimaan lämmöstä ilman rajoituksia – näin kommentoi Rokotustutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Moni odottaa viime vuoden tapaan kesän tuovan helposta koronavirustilanteeseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sanoo, että kesää edeltävä aika on nyt maailmanlaajuisesti täysillä jylläävän epidemian näkökulmasta hyvin erilainen kuin vuosi sitten.

Rokotetutkimuskeskuksessa uskotaan, että massarokotukset pyörähtävät kunnolla käyntiin kesällä.

Kotimaan koronavirustilanne rauhoittui viime kesänä ja tiukkoja rajoituksia päästiin Suomessa purkamaan pitkälti. Samanlaista vaikutusta toivotaan myös tulevalta kesältä. 

– On todennäköistä, että ainakin osittain sama ilmiö toistuisi myös ensi kesänä. Kokemus osoittaa tämän kaikista muista vastaavista virusinfektioista. Talvella ne leviävät herkästi ja kesällä eivät niinkään, THL:n johtaja Mika Salminen kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa eilen.

"Tilanne täysin erilainen kuin viime kesänä"

Salminen kuitenkin muistuttaa, että lähtökohdat tulevaan kesään ovat tällä kertaa varsin erilaiset kuin viime vuonna.

– Meillä on nyt ensimmäistä kertaa globaalisti se tilanne, että tulemme kesää kohti talvesta, jossa epidemia on täydessä vauhdissa.

–  Vuosi sitten tilanne oli se, että epidemia pääsi pikkuisen vauhtiin ennen kesää.

Talven aikana yltyneen epidemiatilanteen vaikutuksia ei siis vielä varmasti tiedetä.

– Mutta kyllä se aika todennäköistä on, että apua kesästä tulee.

Rokotesaatavuus ja -kattavuus kasvaa aluksi pikkuhiljaa

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet uskoo, että tilanne paranee kesää kohti mentäessä, kun rokotesaatavuus paranee. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.

– Rokotteiden saatavuus lähtee paranemaan pikkuhiljaa. Saatavuuden paranemisen keskeisenä syynä on se, että nyt uskotaan, että EU:n alueelle saadaan Astra Zenecan luvatut toimitukset, 40 miljoonaa annosta, ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Rämet kertoo, että koronarokotetta niin ikään valmistavan Pfizerin tuotantokapasiteettia nostetaan myös parhaillaan ja lisäksi lähiaikoina on odotettavissa, että saataville tulee myös muita rokotteita.

– Tilanne lähtee korjaantumaan asteittain. Dramaattista käännettä rokotteissa tai epidemiassa ei tapahdu nyt helmikuussa ja maaliskuuhunkin on vielä pitkä.

– Arvioni mukaan saatavuus lähtee paranemaan huhtikuu-touko-kesäkuussa.

Kaikenikäisten massarokotuksiin kesän alussa

Rämet uskoo, että rokotteen tämänhetkisistä saatavuusvaikeuksista huolimatta on mahdollista, että maaliskuun loppuun mennessä Suomessa saadaan suojattua isoimmassa riskissä olevat ensimmäiset miljoona ihmistä.

– Jos ajattelee kevättä ja valmistujaisjuhlia, kyllä isovanhempi-ikäisten pitäisi olla siinä kohti saanut rokotteen. Silloin ei enää ole niin isoa huolta näistä tapahtumista.

Rämet arvioi, että kaikkien ikäryhmien massarokottaminen saattaa pyörähtää Suomessa vauhdilla käyntiin touko-kesäkuussa.

–  Ja kun vauhtiin päästään, se sujuu nopeasti. Suomessa ei ole mitään syytä, miksi ei pystyttäisi järjestämään laajoja rokotuskampanjoita.

Normaalielämä jatkuu, kun kaikki on rokotettu

Rokotuskeskuksen johtaja kehottaa kuitenkin suomalaisia pitämään fokuksen nykyhetkessä. Vaikka rokotteen tuoma auvo on vain muutaman hassun kuukauden päässä, on järki pidettävä mukana siihen saakka, että ihmiset on rokotettu.

– Tarkkana saa olla seuraavat kuukaudet, kun muistaa, että epidemia saattaa lehahtaa hyvin nopeasti. Siitä meillä on esimerkkejä Jyväskylästä, Vaasasta ja Kuhmosta. Minkäänlaiseen löysäämiseen tässä ei nyt ole varaa yhtään.

– Sen jälkeen, kun rokotteet on kaikille tarjottu, tilanne on vasta sellainen, että jatkuu se normaalielämä, Rämet sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat