Viikonlopulle ei kannata tehdä suunnitelmia – tässä sille tieteellinen syy

Onko viikonloppusi suunniteltu täyteen ohjelmaa? Ei kannattaisi!

Suunnitelmien tekeminen on kuin lempisarjan juonipaljastusten lukeminen: kun teet sen, hauskuus ja jännitys on poissa. Lauantain brunssista ystävien kanssa tuleekin pakkopullaa, kun se on merkitty kalenteriin. 

Apulaisprofessori Selin Malkoc Ohion yliopistosta selitti hiljattain The Conversation -sivuston kolumnissaan tutkimustaan aiheesta. Journal of Marketing Research -lehdessä julkaistuissa kokeiluissa Malkoc ja hänen kollegansa havaitsivat, että mitä tiukemmin suunniteltu tapahtuma oli kyseessä, sitä vähemmän jännitystä se herätti – jopa silloin kuin kyseinen suunnitelma on sellainen, joka on yleisesti ottaen nautinnollinen.

Kahvihetkestäkin voi tulla velvollisuus

Malkoc kertoo esimerkkinä kokeilun, jossa osallistujia pyydettiin kuvittelemaan kahvittelu ystävän kanssa. Puolet osallistujista kuvitteli suunnittelevansa kahvihetkeä muutamaa päivää etukäteen ja laittavansa siitä merkinnän kalenteriin. Toinen puolikas kuvitteli päättäneensä kahvittelusta siinä hetkessä. Huomattiin, että vaikka kahvihetki kuulostaa yksinkertaiselta, rentouttavalta toiminnalta, siihen yhdistettiin työhön liittyviä ominaisuuksia, kuten 'velvollisuus', kun sitä pidettiin suunniteltuna.

Toisessa tutkimuksessa Malkoc kumppaneineen perusti pop up -kahvilan yliopistolle loppukokeiden aikana. Kahvilassa tarjottiin ilmaista kahvia ja keksejä. Kokeisiin lukeville opiskelijoille annettiin yksi kahdesta mahdollisesta kupongista. Toisessa pyydettiin valitsemaan aika opiskelutauolle ja tulemaan suunniteltuna ajankohtana nauttimaan ilmaisista herkuista. Toisessa kupongissa kerrottiin, että kahvila olisi auki kahden tunnin ajan, ja sinä aikana voisi piipahtaa milloin vain.

Herkuttelun jälkeen opiskelijat täyttivät kyselyn, jossa tiedusteltiin kahvihetken nautinnollisuutta. Suunniteltuna ajankohtana kahvittelemaan tulleet eivät pitäneet sitä yhtä nautinnollisena kuin muut.

Liika suunnitelmallisuus kostautuu

Malkoc selittää kolumnissaan, että syy on yksinkertainen. Liika suunnitelmallisuus kostautuu niin, että hauskuus muuttuu velvollisuudeksi, ja rento hengailu tapaamiseksi, joka täytyy toteuttaa.

Jos sinun on kuitenkin vaikea olla tekemättä minkäänlaisia viikonloppusuunnitelmia, on olemassa kolmaskin vaihtoehto kalenterin täyttämisen ja kotona pysymisen välillä. Tee epämääräisiä suunnitelman tapaisia, mutta lyö ne lukkoon vasta samana päivänä. Saat pitää vapautesi – ja sosiaalisen elämäsi.

***

Viikonloppuna baariin?

Lue myös:

    Uusimmat