Viikkoja piinannut ongelma ratkesi: Tämä erikoinen syy sai autonavaimet hyytymään yhdysvaltalaislähiössä

Muun muassa autonavainten toimintaa häirinneen signaalin lähteeksi paljastui lopulta erään paikallisen asukkaan rakentama kotikutoinen hälytysjärjestelmä. 

The New York Times -sivustolla esitelty tapahtuma on kuin suoraan tieteiselokuvasta. Uutisen mukaan hämmmentävä tapahtumaketju sai alkunsa, kun ohiolaislähiön asukkaat alkoivat muutama viikko sitten huomata erikoisia, muun muassa autojen avaimiin ja autotallien oviin liittyviä mystisiä ongelmia.

Asukkaat toisensa jälkeen raportoivat aivan yhtäkkiä toimintansa lopettaneista elektronisista autonavaimisista ja autotallien ovista, joiden toimimattomuuteen ei tuntunut löytyvän mitään järjellistä selitystä.

Kyseinen ohiolaislähiö sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n tutkimuslaitoksesta, mikä sai asukkaat kehittelemään asiasta toinen toistaan villimpiä salaliittoteorioita.

Virkamiehet ja tutkijat saivat nopeasti selville, että häiriöt johtuivat mysteerisestä radiotaajuudesta, joka häiritsi pienelektroniikan toimintaa. Se, mistä häiritsevä radiotaajuus oli peräisin, osoittautui kuitenkin mysteeriksi, jota ei sitten ihan helpolla ratkaistukaan.

1:26
VIDEO: Uuden avaimettoman auton voi varastaa, mikäli pitkäkyntisellä on laite, jonka avulla avaimen signaalin voi kaapata asunnon sisältä.

Syy löytyi lähempää kuin uskottiinkaan

Mysteerin selvittämiseen osallistui lopulta niin kaapeliyhtiön kuin paikallisen sähkölaitoksenkin tarkastajia. Mukana oli myös joukkoa paikallisia amatööritutkijoita, jotka kantoivat kortensa kekoon erikoisten tapausten selvittämiseksi.

Viikkoja kestäneen selvitystyön päätteeksi häiriötaajuuden lähde paikallistettiin – ja se löytyi lähempää kuin moni uskoikaan. Lauantaina kaupunginvaltuutettu Chris Glassburn ilmoitti, että autoilua häirinneeksi ongelmaksi oli paljastunut kotitekoinen akkukäyttöinen laite, jonka paikallinen asukas oli suunnitellut varoittamaan häntä kutsumattomista vieraista.

– Hän oli suunnitellut sen niin, että se tuottaa jatkuvasti 315 megahertzin signaalia. Tämä on taajuus jota monet autonavaimet ja autotallien ovet käyttävät, Glassburn kertoo.

Laitteen keksijällä tai hänen perheellään ei ollut aavistustakaan laitteen haittavaikutuksista, ennen kuin hänen ovelleen koputettiin ja ongelma tuotiin ilmi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja