Löytöjen tarkkoja paikkoja ei aina kerrota julkisuuteen, koska niitä halutaan suojella.
STT uutisoi aiemmin toukokuussa viikinkiaikaisesta miekasta, joka löytyi viime kesänä haudattuna varsinaissuomalaisesta metsästä. Miekka on nyt Museovirastossa, ja alustavien arvioiden mukaan se saattaa olla yli tuhat vuotta vanha.
Lue lisää: Loren löysi suomalaismetsästä yli tuhat vuotta vanhan miekan
Toisin kuin 11. toukokuuta julkaistussa jutussa kerrottiin, viikinkiaikainen miekka ei kuitenkaan löytynyt Kemiöstä vaan Sauvosta.
Kemiö sijaitsee Kemiönsaaren kunnassa. Miekan oikea löytöpaikka Sauvo puolestaan on Kemiönsaaren naapurikunta.
Miekan löytänyt metallinetsijä ei alun perin STT:n haastattelussa kertonut suoraan löytäneensä miekkaa Sauvosta, koska hän halusi suojella löytöpaikkaa. Miekan löytäjä, Kemiönsaaressa asuva yhdysvaltalainen Loren Lemcke kertoi haastattelussa, että löytöpaikka sijaitsee hänen kotikuntansa seutuvilla, ja toimittaja tulkitsi löytöpaikaksi Kemiön. Jutun julkaisemisen jälkeen Turun kaupunginmuseon arkeologi Jere Leppänen tarkensi löytöpaikaksi Sauvon.
Löytäjä Lemcken mukaan metallinetsijät eivät aina halua paljastaa löytöjensä tarkkoja sijainteja julkisuudessa. Myös arkeologeilta on tullut tällaisia neuvoja.
Tarkkoja löytöpaikkoja ei aina ilmoiteta ennen kuin kohteita on ehditty tutkia, jotta löytöpaikka säilyy rauhassa. Löytöpaikkojen julkistaminen saattaisi houkutella paikalle ihmisiä, jotka eivät tiedä, että muinaisjäännöksiin kajoaminen on kielletty. Tarkkojen sijaintien julkaisemista vältetään myös kunnioituksesta maanomistajia kohtaan.
Yli sata vuotta vanhat esineet kuuluvat valtiolle
Leppäsen mukaan muinaisjäännöskohteet ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa. Museoviraston sivuilta löytyy muinaisjäännösrekisteri, joka sisältää tietoa arkeologisista kohteista.
– Tarkoituksena ei ole peitellä tai salata kohteita. Ajatuksena kuitenkin on, että kun julkisuudessa kerrotaan tällaisista löydöistä, eksakteja sijainteja ei mielellään kerrota ennen kuin kohteita on ehditty tutkimaan tarkemmin.
Leppäsen mukaan paikkojen julkistaminen voi aiheuttaa sen, että niille hakeutuu ihmisiä, jotka eivät tunne muinaismuistolain säädöksiä ja kohteen arkeologista kokonaiskuvaa.
Sauvon voi kuitenkin nyt kertoa miekan löytöpaikaksi.
Lain mukaan maasta löydetyt yli sata vuotta vanhat esineet kuuluvat valtiolle, ja niistä pitää ilmoittaa Museovirastolle. Osa löytöpaikoista, tyypillisesti vanhimmat kohteet, myös rauhoitetaan.
– Metallinetsintälöydöt ovat usein niin vanhoja, että muinaismuistolaki suojelee niitä automaattisesti.
Arkeologisen tutkimuksen kannalta kiinnostavimpia ovat mahdollisimman koskemattomat löytöpaikat, koska ne tarjoavat parhaat edellytykset löytöjen ajoittamiselle ja historiallisen kontekstin ymmärtämiselle.
Turun kaupunginmuseo toimii Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona eli vastaa alueen arkeologisten kohteiden suojeluun liittyvistä asioista.