Mainos

Viikatemies suosii mustaa autoa

Jos haluaa minimoida onnettomuusriskin, kannattaa ajaa valkoisella autolla. Näin kertoo tuore australialaistutkimus. Suomen oloissa tilanne on kuitenkin toinen.

Valkoiset ja vaaleat autot kolaroivat huomattavasti muun värisiä autoja vähemmän, kertoo tuore australialaistutkimus. Monashin yliopiston tutkimuksen mukaan valkoinen on turvallisin auton väri, sillä sen näkyvyys on muita värejä parempi. Suurin turvallisuusriski on mustilla autoilla. Tutkimuksen mukaan mustalla autolla on 12 prosenttia suurempi riski joutua onnettomuuteen kuin valkoisella autolla.

Harmaat autot kolaroivat 11 prosenttia todennäköisemmin ja punaiset ja siniset autot 7 prosenttia todennäköisemmin kuin valkoiset. Mitä paremmin auton väri erottuu tiestä, sitä turvallisempi se on. Tutkimuksessa muistutetaan myös, että kuljettajan ajokäyttäytyminen vaikuttaa kolarin todennäköisyyteen huomattavasti auton väriä enemmän.

Suomen oloissa tilanne on toinen

Australialaistutkimuksen tulokset eivät välttämättä päde Suomeen.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Heikki Anteroinen AKT:sta kertoo, että olennaista turvallisuuden kannalta on se, että ajopeli erottuu esimerkiksi lumisesta taustasta:

- Vähän vieraalta tuntuu, että valkoinen olisi meidän olosuhteissamme turvallinen väri sikäli, että meillä on kuitenkin talviset olot, jolloin tausta on valkoinen. Olennaista on tietysti se, että ajokki erottuu taustastaan. Itsestäni ainakin tuntuu siltä, ettei valkoinen meidän oloissamme ole se turvallisin väri.

Anteroinen ei muista, että Suomessa olisi tehty vastaavanlaista tutkimusta turvallisista väreistä. Asiaa kuitenkin täälläkin on alettu pohtia. Autojen väriin on alettu kiinnittää huomiota myös liikenneturvallisuustyössä.

- Kyllä sitä sillä tavalla on pohditaan, että tällä hetkellä näyttäisi siltä, että uusia autojen valtaväri on vähän harmaansävyinen. Kirkkaita värejä on loppujen lopuksi aika vähän. Mitä paremmin auto erottuu taustastaan, joko tienpinnasta tai metsästä, niin ainahan se parempi on. Mitään ehdotonta kannanottoa siihen, minkä värisiä autojen pitäisi olla, ei ole, Anteroinen selvittää.

Anteroinen painottaa ajovalojen käytön merkitystä, mikä on Suomessakin pakollista.

- Meidän pitää muistaa tietysti se, että (taustasta) erottumista auttaa päivänvalonkin aikaan ympärivuotinen ajovalojen käyttöpakko, joka on nimen omaan auton näkymisen kannalta asetettu.

Kansainvälisestikin ajovalojen käyttöpakko on yleistynyt. Anteroisen mukaan jo isossa osassa Eurooppaa käytetään päivänvalonkin aikaan ajovaloja.

- Se on ollut yleinen käytäntö jo pitkään nimenomaan turvallisuussyistä, hän muistuttaa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.