Mainos

Viiden miehen ”susilauma” joukkoraiskasi 14-vuotiaan tytön – lievennetty tuomio tyrmistyttää Espanjassa

Espanjassa on noussut julkinen myrsky seksuaalirikostuomiosta, jossa viiden miehen raiskaustuomiot hylättiin. Koska 14-vuotias uhri oli tajuton, miesjoukko tuomittiin lievemmästä rikoksesta, alaikäisen hyväksikäytöstä.

Viisi miestä on saanut hyväksikäyttötuomion Espanjaa kuohuttaneessa seksuaalirikostapauksessa. Miehet tuomittiin 10-12 vuoden vankeuteen.

Julkista pöyristystä on saanut osakseen se, että syyttäjän ajamat raiskaussyytteet hylättiin. Oikeuden mukaan miehet eivät käyttäneet rikosnimikkeen edellyttämää väkivaltaa tai sen uhkaa uhriaan kohtaan, sillä tämä oli tajuton teon aikana.

Päätekijä antoi jokaiselle 15 minuuttia

Tapaus sattui kolme vuotta sitten Manresassa, Kataloniassa. Tuomitut raiskasivat 14-vuotiaan uhrin vuoroissa hylätyssä tehtaassa Torre d’en Vinyesissä Manresassa.

Nyt 17-vuotias uhri todisti oikeudessa, että hän muistaa vain osan yön tapahtumista päihtymystilan vuoksi. Hän kuitenkin sanoi, että päätekijä käski ystäviään, että heillä on jokaisella 15 minuuttia aikaa hänen raiskaamiseensa, kertoo espanjalaislehti El País.

12:12
Myös Suomessa on pohdinnassa seksuaalirikoslakien muuttaminen. 

Oikeus sanoi tuomiossaan, että alkoholia ja huumeita nauttinut uhri ”ei tiennyt mitä teki ja ei tehnyt ja siten ei ollut kykeneväinen myöntymään tai kieltämään seksuaalisia tekoja”. Tuomitut pystyivät täten suorittamaan tälle seksuaalisia tekoja käyttämättä minkäänlaista väkivaltaa tai sen uhkaa.

Vastaava tuomio muuttui raiskauksiksi

Raiskausta lievempi hyväksikäyttötuomio on lytätty laajalti Espanjassa. Asiaan otti kantaa muun muassa Barcelonan pormestari.

– En ole tuomari, enkä tiedä kuinka monta vuotta he ansaitsevat. Mutta sen tiedän, että kyseessä ei ole hyväksikäyttö vaan raiskaus! pormestari Ada Colau sanoi Twitterissä.

Miesviisikko on nimetty espanjalaislehdissä ”La Manada de Manresaksi”, Manresan susilaumaksi. Nimitys juontaa juurensa toiseen kohua herättäneeseen tapaukseen, jossa niin ikään viisi miestä tuomittiin nuoren naisen hyväksikäytöstä Pamplonassa vuonna 2016.

Espanjan korkein oikeus muutti tuomiot raiskaustuomioiksi tänä vuonna.

Hallituksen toimia odotetaan

Pamplonan tapaus nostatti laajamittaisia protesteja Espanjassa. Hallitus perusti julkisen paineen alla erityisen komission, joka selvitti seksuaalirikosten määritelmiä ja niiden oikeudenmukaisuutta maassa.

Komissio antoi viime vuonna suosituksia, joiden mukaan seksuaalinen hyväksikäyttö tulisi poistaa kokonaan laista ja kaikki seksuaalista itsemääräämisoikeutta rikkovat teot tulisi luokitella raiskaukseksi.

Espanjan hallitus ei ole toistaiseksi ryhtynyt toimiin uudistusten saattamiseksi laeiksi.

Myös Suomen eduskunta tulee ottamaan kantaa seksuaalirikoslakien määritelmiin. Eduskuntakäsittelyyn on edennyt kansalaisaloite, joka muuttaisi raiskauksen määritelmää niin, että sukupuoliyhteys ilman toisen osapuolen suostumusta olisi raiskaus.

Manresa-tuomiosta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja