Peniskuvasta 16 kuukautta vankeutta Britanniassa

Peniskuvia muun muassa nuorelle tytölle kännykällä lähettänyt mies on passitettu vankilaan Britanniassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Englannissa on annettu vankilatuomio vastaavasta tapauksesta.

Englantilaismies Nicholas Hawkes, 39, lähetti viestipalvelu WhatsAppissa kuvan erektiossa olevasta peniksestään 15-vuotiaalle tytölle sekä muutamalle aikuiselle naiselle. Asiasta eroo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yksi naisista otti kuvakaappauksen 9. helmikuuta saamastaan viestistä ja ilmoitti siitä poliisille.

Nyt tuomari on määrännyt miehelle vajaan puolentoista vuoden vankeustuomioon rikoksista, joka koskevat "valokuvan tai elokuvan lähettämistä sukupuolielimistä toiselle ahdistuksen tai nöyryytyksen aiheuttamiseksi".

Hawkes sai myös muun muassa 10 vuoden lähestymiskiellon.

Tuomioon vaikutti myös miehen aiempi seksuaalirikostuomio, johon liittyi niin ikään alaikäinen.

Vankilatuomio peniskuvan lähettämisestä 0:39
Katso video: Vankilatuomio peniskuvan lähettämisestä – myös Suomessa sopimattoman kuvan lähettäminen voi olla rikos

Laissa vielä porsaanreikä

Tuomio perustuu uuteen verkkoturvallisuuslakiin, joka tuli Englannissa ja Walesissa voimaan tammikuun lopussa.

Uuden lain puolesta puhujat sanovat sen olevan tärkeä väline syyttäjän työkalupakissa ja antavan syyttäjälle tärkeän välineen digitaalisen rikollisuuden torjunnassa.

Britanniassa asiasta teoksen kirjoittanut Durhamin yliopiston professori Clare McGlynn pelkää, että laissa on kuitenkin vielä porsaanreikiä.

Hänen mukaansa syyttäjien on vaikea todistaa, että vastaajan tarkoituksena on ollut juuri aiheuttaa "hätäännystä, ahdistusta tai nöyryytystä".

– He (rikolliset) voivat sanoa, että se (kuvan lähettäminen) oli eräänlaista pilailua tai että he tekivät sen vain nauraakseen eivätkä tarkoittaneet mitään pahaa, McGlynn sanoi.

– Vaikka tietäisimme, että näin ei ole, meidän on todistettava, että tarkoituksena oli aiheuttaa haittaa.

Lue myös:

    Uusimmat