Mainos

Vihreiden kenttäväki uhkuu itseluottamusta: "SDP ja Vasemmisto suosikit hallituskumppaneiksi"

2:17

Suomeen tulisi vihervasemmistohallitus, jos Vihreiden piiripäättäjät saisivat valita.

Vihreiden piirihallitusten jäsenet haluavat muodostaa seuraavan hallituksen SDP:n ja Vasemmiston kanssa.

MTV Uutisten kyselyssä lähes 40 prosenttia vastaajista nimeää suosikikseen SDP:n ja kolmannes Vasemmiston, kun kysytään mieluisinta hallituskumppania.

– Nämä kolme puoluetta ovat julkisesti sitoutuneet lisäämään koulutuksen määrärahoja. Siinä on yksi yhteinen linja meille kolmelle, sanoo Vaasan piirihallituksen jäsen Mervi Soini Pietarsaaresta.

Kokoomusta pitää parhaimpana hallituskumppanina joka kymmenes Vihreiden piiripäättäjä. Keskustan nostaa suosikkikumppaniksi vain viitisen prosenttia.

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten seura hallituksessa ei kiinnosta vihreitä juuri lainkaan.

– Varmasti näistä nykyisistä oppositiokumppaneista ryhdytään ensin katsomaan. Painottaisin sitä, että nykyinen hallitus voitaisiin saada etuajassa nurin ja sympatiapisteitä sille, joka ymmärtää lähteä sieltä ajoissa pois, sanoo Uudenmaan piirin puheenjohtaja Timo Lahti.

Vihreiden itseluottamus on noussut hienosti menneiden kuntavaalien jälkeen. MTV-kyselyssä kaikki vastaajat uskovat Vihreiden yltävän seuraavissa eduskuntavaaleissa yli 10 prosentin kannatukseen. Reilu viidennes, 21,6 prosenttia, vastaajista odottaa Vihreiden kannatuksen nousevan jopa yli 16 prosentin.

– Ainakin kannatuksemme on korkeampi kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Uskon, että lähestymme 15:tä prosenttia, sanoo piirihallituksen jäsen Ilkka Hänninen Kokkolasta.

– Kattoa ei ole vielä saavutettu. Vaikea sanoa mitään lukuja, mutta kyllä me kärkikolmikossa taatusti ollaan, sanoo Hannu Tuominen Helsingistä.

Vihreiden pitäisi hankkia lisäkannatusta ennen kaikkea kokoomukselta. Tätä mieltä on 40 prosenttia vastaajista.

MTV-kyselyssä yli 24 prosenttia vastaajista yrittäisi haalia äänestäjiä ensisijaisesti SDP:stä ja yli 17 prosenttia Keskustasta.

– Vasemmistosta on valunut porukkaa meille, mutta toisaalta kokoomuksessa on kaupunkiliberaaleja, jotka tuntevat vihreiden arvot omakseen, Tuominen sanoo.

– Vihreisiin tulee varmasti paljon nuoria ja sellaisia, jotka ovat pettyneet nykyiseen politiikkaan, Hänninen muistuttaa.

Corefiner teki MTV Uutisten toimeksiannosta kyselyn vihreiden piirihallitusten jäsenille. Kysely toteutettiin 9.5.-15.5. välisenä aikana ja siihen vastasi 76 piirihallitusten jäsentä. Vastausprosentti oli 65.

 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.