Eeva Lehtimäen kommentti: Vihreät haluaa ryöstöretkelle Kokoomukseen

Vihreiden piiriaktiivit katsovat Säätytalon ja Kokoomuksen suuntaan, kun puolue hakee uutta nousua eduskuntavaalien jälkeen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Toisen kauden varsinaissuomalainen kansanedustaja Sofia Virta on vahvoilla Vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi ja Maria Ohisalon seuraajaksi. Ainakin jos puolueen piirihallitusten jäsenet saisivat päättää asiasta. 

MTV Uutisten kyselyssä Virralle antaa tukensa 52 prosenttia vastaajista. 

Uusimaalainen, myös toisen kauden kansanedustaja Saara Hyrkkö kerää piirivaikuttajilta vain 25 prosentin kannatuksen.

Peräti 23 prosenttia vastaajista ei osaa tai halua kertoa vielä kantaansa. 

Jäsenäänestys käynnissä

Peli voi vielä tiukentua ja Hyrköllä on mahdollisuutensa, koska puolueella on meneillään maanantaina alkanut neuvoa-antava jäsenäänestys uudesta puheenjohtajasta.

Jäsenäänestys on puolueen ydinjengille merkki siitä, missä hapessa puolueen rivijäsenistö on eduskuntavaalien rökäletappion jälkeen. 

Neuvoa-antavaan jäsenäänestykseen tarvitaan vähintään puolet äänioikeutetuista jäsenistä. Muutoin äänestys ei edustaisi jäsenistön tahtoa. 

Olisi karmea tilanne, jos väki ei vaivautuisi äänestämään uudesta puheenjohtajasta riittävän innokkaasti.

Äänestämään pääsee, jos maksanut jäsenmaksun 14.5. mennessä. 

Puoluesihteeri Veli Liikasen mukaan puolueeseen on liittynyt 1100 uutta jäsentä eduskuntavaalien jälkeen. 

Puheenjohtajataisto ei näy julkisuudessa 

Vihreiden puheenjohtajataistoon saatiin lopulta vain kaksi nimeä. Ehdokkaat ovat keränneet tukijoukkoja ja kohdanneet toisensa. 

Mitään räväkkää, uutta tai kiinnostavaa tenteissä ei näytä tapahtuneen. Samaan aikaan käynnissä olevat hallitusneuvottelut ovat hallinneet julkisuutta, eikä isoa yleisöä ole häiritty vihreiden puheenjohtajakamppailulla.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Ohisalo lähtee ja kannatus matelee – kenestä Vihreiden pelastaja? 10:33
Katso myös: Ohisalo lähtee ja kannatus matelee – kenestä Vihreiden pelastaja? Näin tulevaa muutosta puitiin Asian ytimessä -ohjelmassa huhtikuussa.

Mistä lisää kannattajia Vihreille?

MTV Uutisten kyselyn kiinnostavin anti liittyy kysymykseen, mistä päin puoluekenttää Vihreät voisivat ensisijaisesti saada lisäkannatusta itselleen. 

Yllättäen Sanna Marinin ja SDP:n taktisen äänestämisen jalkoihin jääneet Vihreät ei haikaile uutta suosiopotkua SDP:n tai Vasemmistoliiton tukijoista

Peräti 44 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Vihreiden kannattaa tehdä ryöstöretki nimenomaan Kokoomukseen. 

Kokoomus näyttää olevan konservatiivisten Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien puristuksessa hallitusneuvotteluissa. Tosin lopullista hallitusohjelmaa ei vielä tiedetä.

Kyselyn avoimissa vastauksissa piiriaktiivit arvioivat reippaasti Kokoomuksen ja erityisesti sen kaupunkilaisen liberaalisiiven tuntemuksia. 

Esimerkiksi näin:

– Kokoomuksen nuoret liberaalit tulevat varmasti kyllästymään puolueen persuuntumiseen.

– Kokoomuksessa on iso joukko ihmisiä, jotka eivät hyväksy konservatiivien nousua ja perussuomalaisten kanssa veljeilyä.

– Vahvan markkinatalouden on perustuttava jatkossa luonnon asettamiin rajoihin ja se tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia etenkin Suomessa. Kokoomus näkee sen, mutta antaa liikaa periksi esimerkiksi luontokadossa ja on puolueena osin liian konservatiivinen. 

– Hallitusneuvottelujen myötä pystymme erityisesti haastamaan Kokoomuksen talous- ja koulutuslinjaa ja tarjoamaan kestävämmän vision tulevaisuudesta.

– Liberaalit jäävät ehkä hieman paitsioon Kokoomuksessa. 

Vastauksista voi päätellä, että ainakin puolueaktiivit näkevät ongelmana, että hallituskauden jälkeen Vihreät on ollut liian kiinni vasemmistopuolueissa.

Vihreät ei erotu tapetista ja oma linja ympäristöasioita lukuun ottamatta on hähmäinen, ainakin äänestäjille. 

Kokoomus voisi olla suunta, josta louhia, erityisesti suurissa kaupungeissa. 

Kolmannes ei tiedä vielä suuntaa

Samaan aikaan monet puolueaktiivit näyttävät olevan vielä epätietoisia puolueen näkymistä eduskuntavaalitappion jälkeen.  

32 prosenttia MTV:n kyselyn vastaajia ei osannut sanoa, mistä suunnasta puolue voisi hakea itselleen lisää tukijoita.

Merkittävä tulos sekin.

Vihreiden uusi puoluejohto valitaan Seinäjoella 10. kesäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat