Nyt vihreätkin empii potilasturvallisuuslakia – Maria Ohisalo MTV Uutisille: "Katsotaan, mihin tämä keskustelu vie"

Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista 8:45
Mitä hoitajat ajattelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista? Katso video!

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei lyö lukkoon sitä, äänestääkö vihreät nykymuotoisen potilasturvallisuslain puolesta vai vastaan. Hän peräänkuuluttaa pääministerin roolia.

Potilasturvallisuslaki repii hallituksen rivejä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa lakiesitystä siinä muodossa, jossa se annettiin eilen eduskuntaan. 

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toivoo toimintaa nyt pääministeri Sanna Marinilta (sd.).

– Nyt toivon, että pääministeri, joka johtaa hallituksen työtä, löytää sellaisen ratkaisun, joka tyydyttää kaikkien puolueiden toiveita ja tarpeita, Ohisalo sanoo.

Ohisalo antoi MTV Uutisille haastattelun ennen kuin tuli julki tieto siitä, että Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt tulevat lakot teho-osastoilla.

Pääministerin tehtävä on nyt Ohisalon mukaan pitää hallituksen rivit suorina.

Mutta jos lakiesitys ei muutu nykyisestä, miten vihreät äänestää?

– Katsotaan, mihin tämä keskustelu nyt tässä vie.

Eli ette vielä lyö lukkoon kyllä- tai ei-kantaa tämän suhteen?

– Hallituksessa on tietysti yhteiset pelisäännöt, joiden mukaan mennään, mutta nyt tässä on selvästi ehkä enemmän käyty keskustelua julkisuudessa kuin että olisimme käyneet sen yhdessä loppuun asti hallituksen sisällä. Kiirehän tässä on ollut, lainvalmistelulle kiire ei ole koskaan hyvä lähtökohta, ja sitä pidän itsekin erittäin valitettavana tässä tilanteessa.

Mitä ajattelette vasemmistoliiton sooloilusta?

– Tämä on vaikea kysymys myös meille vihreille. Tietysti olisin toivonut, että olisimme voineet ratkoa nämä hankalat kysymykset myös yhdessä keskustellen sen sijaan, että tämä käydään nyt julkisuuden kautta näin.

Teho-osaston lakot kiellettiin oikeudessa

Potilasturvallisuuslain tarkoitus on rajata hoitajalakkoja niin, etteivät ne aiheuttaisi vaaraa suomalaisten hengille ja terveydelle.

Kiistelty laki annettiin eduskuntaan eilen. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vaatii siihen muutoksia tämän viikon eduskuntakäsittelyn aikana, jotta ryhmän kansanedustajat voivat äänestää lain puolesta.

Teho-osastojen lakot ovat joka tapauksessa jäämässä toteutumatta.

HS:n mukaan Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella päätöksellä kaikki Tehyn ja Superin suunnittelemat tehohoitolakot.

Potilasturvallisuuslain kohtalokin on näin ollen nyt ylipäätään hieman epävarma.

Tehy ja Super ovat suunnitelleet lakkoja myös tietyille alueille Helsingin ja Oulun kotihoitoon, mihin potilasturvallisuuslakikin osin puuttuu.

Lue myös:

    Uusimmat