Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajajärjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla – Kanta-Hämeen vt. johtajaylilääkäri: "Todella hyvä ratkaisu"

8:45
Katso video: Näin hoitajat ajatelevat lakkoilun rajoittamisesta ja palkkaneuvottelujen jumista.

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Kyse on hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin kaavailemista lakoista.

Käräjäoikeuden päätöksistä kertoi keskiviikkona ensimmäisenä Yle ja sen jälkeen Helsingin Sanomat. Myöhemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti käräjäoikeudesta saamastaan päätöksestä.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit vahvistavat tiedon STT:lle.

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Twitterissä, ettei hän toistaiseksi kommentoi käräjäoikeuden ratkaisuja.

Lakko olisi alkanut ensimmäiseksi Kanta-Hämeessä

Tehyn ja Superin antama lakkovaroitus olisi koskenut ensimmäisenä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Maanantaiksi 19.9. kaavaillun lakon oli määrä koskea Kanta-Hämeen keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä, käytännössä teho-osastoa.

– Se (käräjäoikeuden päätös) on potilasturvallisuuden kannalta todella hyvä ratkaisu, kommentoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vt. johtajaylilääkäri Juhani Grönlund STT:lle.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskevassa oikeuden päätöksessä käräjäoikeus kieltää miljoonan euron sakon uhalla Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa maanantaina 19. syyskuuta. Päätöksen mukaan hoitajajärjestöjen pitää myös ohjeistaa jäsenistöään pidättäytymään työtaistelutoimista.

Kanta-Hämeen jälkeen seuraavaksi lakko olisi alkanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tiistaina. Lakko olisi koskenut Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoa.

– Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille. Pidämme hyvin tärkeänä, että sopu tässä työtaistelukiistassa saavutettaisiin mahdollisimman pian, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lakon oli määrä alkaa 27. syyskuuta.

Eduskunta pui potilasturvallisuuslakia

Eduskunnassa on parhaillaan myös käsittelyssä hallituksen esitys potilasturvallisuuslaiksi. Lakiesityksen tarkoituksena on velvoittaa työntekijäjärjestöjä turvaamaan välttämätön sosiaali- ja terveydenhuolto työtaistelun aikana.

*Päivitys kello 14.08: Juttua täydennetty kauttaaltaa ja lisätty muun muassa STT:n saamat vahvistukset oikeuden päätöksistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja