Vihreät nuoret esittivät isoja muutoksia asevelvollisuuteen: "Kuin oppikirjaesimerkki rakenteellisesta syrjinnästä" – keskustan kansanedustaja tyrmää katastrofina

8:10
Mikä nykyisessä asvevelvollisuusmallissa on vikana? Katso Uutisaamun keskustelu.

Vihreät nuoret esitti viikonloppuna, että Suomen asevelvollisuutta tulee edistää vapaaehtoisempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.

Nyt asevelvollisuus koskee vain miehiä, mikä on vihreiden mukaan "räikeässä ristiriidassa yhteiskuntamme ydinarvojen kanssa".

MTV:n Uutisaamussa vierailleen keskustan kansanedustaja Joonas Köntän mukaan vihreiden malli olisi katastrofi Suomelle.

– Tässä heidän esittämässään mallissa puhutaan siitä, että mentäisiin valikoivuuteen ja vapaaehtoisuuspohjaan, ja näen itse, että sillä olisi rapauttava merkitys tällä laajalle suomalaiselle reserviarmeijalle ja sille ylipäätään, että meillä on hyvin iso kansan luottamus ja kansansuosio tälle meidän nykymallille, hän sanoo.

– Minusta tällaiset avaukset eivät ole nykypäivää, kun on nähty, että turvallisuusympäristö Itämerellä ja meidän lähialueilla on muuttunut koko ajan epävakaampaan suuntaan, hän jatkaa.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö toteaa, että hänen mielestään kukaan ei voi kiistää sitä, että nykyinen asevelvollisuuden malli kohtelee miehiä yksiselitteisesti syrjivästi.

– Jokainen ansaitsee yhdenvertaisen kohtelun lain edessä. Ajattelen, että tämän tulisi olla kaiken asepalveluksen uudistamisen lähtökohta ja soisin, että se olisi se lähtökohta ihan kaikkien puolueiden osalta, hän sanoo.

Toinen asia, mihin Hyrkön mukaan on puututtava on se, että omantunnon syistä armeijasta kieltäytyviä rankaistaan vankeusrangaistuksella.

– Tämä on sellainen asia, josta Suomea on monesti kansainvälisestikin moitittu ja ajattelen, että toinen uudistamisen lähtökohta tulisi, että siitä tulisi myöskin luopua.

Könttä on samoilla linjoilla siitä, että hänen mielestään armeijan tasa-arvoisuus on hyvä asia.

– Se ei ole oikeastaan oman kritiikkini ydin, vaan enemmänkin se, että vihreiden linjauksissa tätä reservin kokoa ollaan merkittävissä vähentämässä ja näen myös tässä valikoivuudessa erittäin isoja ongelmia. Sitä on tutkittu aiemmin ja siinä voisi olla haasteita, että saataisiinko me enää täytettyä meidän asevelvollisia riittävissä määrin.

Hyrkkö kuitenkin uskoo, että tasa-arvo ja riittävä puolustuskyky ovat yhdistettävissä.

– Vihreiden linja on se, että olennaista on huolehtia koko ajan riittävästä puolustuskyvystä ja -valmiudesta. Mutta se, että me eletään 2020-luvulla ja meidän täytyy miettiä, millä tavalla me pystytään meidän puolustusvoimia uudistamaan monellakin eri tavalla, hän sanoo ja lisää, että tälläkin hetkellä tilanne on valitettavasti se, että vain kolmasosa ikäluokasta suorittaa asevelvollisuuden.

Vihreiden nuorten aloitteessa sanotaan, että asepalvelukseen haluttaisiin feministisempi toimintakulttuuri. Hyrkön mukaan se tarkoittaa syrjimättömyyttä.

– Kun meillä on lainsäädäntö, joka asettaa miehet eriarvoiseen asemaan sukupuolensa perusteella, niin se on kuin oppikirjaesimerkki siitä, minkälaisia rakenteellisia syrjinnänmuotoja feminismillä halutaan purkaa.

– Mutta toki myös siellä armeijan toimintakulttuurissa, että miten voidaan huomioida sitä moninaisuutta paremmin ja niin, että kukaan ei koe siellä taustansa tai ominaisuuksiensa takia syrjintää.

Könttä on kuitenkin erittäin huolissaan siitä, että vapaaehtoisuuteen ja valikoivuuteen perustuvassa mallissa ei saataisi tarpeeksi suurta reserviä

– Kun kyse on isänmaan turvallisuudesta, niin minun on aika vaikea lähteä tällaisilla asioilla kevyin perustein tekemään muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja