Naisia halutaan asepalvelukseen paikkaamaan palveluksesta vapautettuja miehiä: "Riittääkö pelkkä mainonta ja houkuttelu, se on vielä kysymysmerkkI"

Vuosikymmenen lopulla asevelvollisten määrä putoaa merkittävästi – maavoimien komentaja toivoo naisten pelastavan tilanteen 7:11
Puolustusvoimissa toivotaan lisää naisia varuspalvelukseen.

Maavoimien komentaja Petri Hulkko kertoi katsauksessaan toivovansa naisia lisää asepalvelukseen. Samalla hän kertoi myös, että Suomi haluaa kehittää EU-yhteistyönä uuden arktisen ajoneuvon, joka korvaisi nykyiset telakuorma-autot.

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko toivoisi asepalvelukseen vuosittain moninkertaisen määrän naisia nykyiseen verrattuna. Hänen mukaansa vapaaehtoiset naiset voisivat paikata aukkoa, joka on syntynyt terveydellisistä syistä vapautettujen miesten määrän kasvettua.

– Riittääkö pelkkä mainonta ja houkuttelu lisäämään naisten määrä nykyisestä vaikka 5 000:een, se on vielä kysymysmerkki, Hulkko sanoi STT:lle.

Hän toivoo samalla myös, että riviin astuisi myös yhä useampi niistä miehistä, "jotka on ehkä osittain liian tiukkojen perusteiden mukaan karsittu".

Erityisen parlamentaarisen komitean on määrä pian ryhtyä pohtimaan asevelvollisuuden kehittämistä. Mielipidekyselyiden perusteella nykyisellä miesten yleisellä asevelvollisuudella on kansalaisten laaja tuki, ja palaute varusmiespalveluksesta kotiutuneilta on ollut erittäin positiivista.

Hulkko kuitenkin ymmärtää, että poliitikot haluavat pohtia asevelvollisuuden kehittämistä ja myös tasa-arvonäkökulmaa. Nykyjärjestelmän suuren suosion taakse ei hänen mukaansa kannata linnoittautua vaan pysyä avoimena erilaisille ajatuksille.

– Kunhan pidetään se mielessä, että yleinen asevelvollisuus on tehty sotilaallista maanpuolustusta varten ja vain sillä voidaan Suomea puolustaa – ei millään muulla, Hulkko lisää painokkaasti viitaten pieneen ja ikääntyvään kansalaisten lukumäärään.

Vanhenevaa kuljetuskalustoa uusittava

Maavoimien tilanteesta ja näkymistä Helsingissä puhunut Hulkko kertoi, että hänen puolustushaaransa lähiaikojen tärkeimmät kalustohankkeet koskevat liikkuvuutta. Suomen ja Latvian puolustusministerit allekirjoittivat hiljattain teknisen järjestelyasiakirjan uuden panssaroidun pyöräajoneuvon kehittämisestä suomalaisen Patrian alustalle. Viron odotetaan Hulkon mukaan liittyvän lähiaikoina mukaan hankkeeseen.

Hulkon mukaan uutta ajoneuvoa tarvitaan korvaamaan nykyistä kuljetuskalustoa, joka uudenaikaistamisesta huolimatta vanhenee 2030-luvun puolivälissä.

Vieläkin laajempi yhteistyöhanke on arktisiin ja vuoristo-olosuhteisiin tarkoitetun sotilasajoneuvon kehittäminen. Hulkon mukaan hankkeeseen on saatu alustavasti mukaan "toistakymmentä" unionin jäsenmaata.

Kehitystyöhön ollaan muodostamassa yrityskonsortio, joka kootaan Patrian johdolla. Hulkon mukaan Suomesta olisivat mukana myös muun muassa Insta ja metsäkonevalmistaja Ponsse. Hanke on toteutuessaan konkreettinen esimerkki EU:n pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä puolustusalalla. Tuotekehitysraha tulisi siis unionilta, mikä helpottaa yritysten lähtemistä mukaan.

– Kunhan EU:n komissio ja parlamentti saavat hyväksyttyä uuden budjetin, niin siitä riippuen tämän vuoden puolella tulee ensimmäisiä ratkaisua siitä, mitkä hankkeet on hyväksytty, Hulkko kertoo.

Suomen tapauksessa uusi ajoneuvo käytännössä korvaisi tällä vuosikymmenellä vanhenevat telakuorma-autot, joita ei kannata enää modernisoida.

Lue myös:

    Uusimmat