Jussi Niinistö tuomitsee jyrkästi puheet kansalaispalveluksesta: "Jotta tyhmempikin ymmärtää – emme saisi riittävän suuria sodan ajan joukkoja kasaan"

Puolustusministeri Jussi Niinistö tuomitsee ehdotuksen nykyisen asevelvollisuuden korvaamisesta kansalaispalveluksella.

Tällä viikolla julkaistussa Kaisa-Maria Töllin kirjassa Häiriö! Nainen intissä (Docendo) esitetään useita toimenpide-ehdotuksia nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän kehittämiseksi. Yksi ehdotuksista on siirtyminen asevelvollisuudesta kansalaispalvelukseen.

Siinä kutsunnat koskisivat koko ikäluokkaa ja kaikkia sukupuolia, mutta asepalvelukseen menisi vain osa. Siviilipalvelus korvattaisiin varautumispalveluksella, jossa opeteltaisiin kokonaisturvallisuuden kannalta hyödyllisiä taitoja.

"Huonoa sodan ajan suorituskykymme kannalta"

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) suhtautuu ehdotukseen nuivasti.

– Tämä ei ole realistinen vaihtoehto ja tuomitsen tällaiset esitykset. Kaikki ehdotukset jotka liudentavat meidän nykyistä varusmiespalvelusta eli pakollista miesten yleistä asevelvollisuutta, ovat huonoja sodan ajan suorituskykymme kannalta, Niinistö sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Niinistöltä kysyttiin lisäperusteluja jyrkän tuomitsevaan kantaan.

– Täytyy jyrkin sanoin puhua, jotta tyhmempikin ymmärtää. Olen nimittäin saanut seurata esimerkiksi Ruotsin yritystä rakentaa maavoimia sen jälkeen, kun he päättivät jäädyttää yleisen asevelvollisuuden.

Ruotsissa, joka on Suomea melkein kaksi kertaa isompi, pystytään tällä hetkellä vaivoin saamaan 4000 varusmiestä vuosittain koulutukseen, Niinistö huomauttaa.

– Suomessa sentään saadaan yli 20 000. Jos mekin siirtyisimme tähän vapaaehtoiseen, valikoivaan, saati sukupuolineutraaliin järjestelmään, me emme saisi riittävän suuria sodan ajan joukkoja kasaan, Niinistö sanoo.

Siviilipalveluksessa kehitettävää

Puolustusministerin näkemyksen mukaan pakolliseen varusmiespalvelukseen ei saa koskea, mutta sinänsä jonkinlainen kansalaispalvelus voisi korvata nykyisen siviilipalveluksen.

– Tällä hetkellähän siviilipalvelusjärjestelmä on melko tehoton kokonaisturvallisuuden kannalta. Ei ole esimerkiksi olemassa mitään siviilipalvelusmiesrekisteriä, josta kriisin aikana voitaisiin poimia heitä oikeisiin tehtäviin kotirintamalle heidän taitojensa mukaan.

Niinistön mukaan kansalaispalveluskeskustelu pitää linkittää siviilipalvelusjärjestelmään.

– Joko siviilipalvelusjärjestelmää aletaan kehittämään tai sitten se lakkautetaan ja tilalle otetaan kansalaispalvelusjärjestelmä, Niinistö sanoo.

"Asepalvelusta ei rapauteta"

Kaisa-Maria Töllin mukaan ajatus kansalaispalveluksesta on ymmärretty osittain väärin.

– Asepalvelukseen velvotettaisiin jatkossakin tarvittava määrä ihmisiä, eli kansalaispalvelus ei rapauttaisi asepalvelusjärjestelmää. Puolustusvoimien toimintakyky turvattaisiin kaikissa tilanteissa. Lisäksi varautumispalveluksesta ei olisi tarkoitus tehdä asepalvelusta houkuttelevampaa vaihtoehtoa, Tölli sanoo.

Töllin mukaan perusongelma nykyisessä järjestelmässä on sukupuolten epätasa-arvoinen asema. Naiset kokevat olevansa ikään kuin ylimääräisiä, koska tulevat palvelukseen vapaaehtoisina.

– Palveluksen vapaaehtoisuus päättyy naisten kohdalla 45 palvelusvuorokauden jälkeen, mutta heitä kohdellaan sen jälkeenkin ulkopuolisina ja eri tavalla kuin miehiä, Tölli sanoo.

Yli puolet naisista joutuu kiusatuksi ja häirityksi

Tölli on kasvatustieteen tohtori ja reservin luutnantti ja on toiminut myös rauhanturvaajana. Töllin kirjan mukaan yli puolet varusmiespalveluksen käyneistä naisista on kokenut palveluksessa kiusaamista, ja noin 40 prosenttia on häiritty seksuaalisesti. Samansuuntaisia lukuja on saatu Puolustusvoimien omissa selvityksissä.

– Puolustusvoimat on pyrkinyt parantamaan tilannetta, ja luvut ovat parantuneet, mutta silti naiset kokevat 2–3 kertaa miehiä useammin eriarvoisuutta, kiusaamista ja häirintää palveluksen aikana. Siksi asiaan pitää puuttua ja siksi olen kirjan kirjoittanut. Asiasta on puhuttava nyt, Tölli sanoo.

Puolustusministeri Niinistö kommentoi häirintäongelmaa MTV Uutisextrassa.

– Kiusaamiseen on Puolustusvoimissa nollatoleranssi. Usein tämä kiusaus tulee vertaishenkilöiden kautta eli toisen varusmiehen suunnalta, ja se on tietenkin ikävä asia. Ja myös toisinpäin: myös miesvarusmiehet kokevat tämän tyyppistä kiusaamista, ja sekin on ongelma, Niinistö sanoo.

Niinistöltä kysytään Uutisextrassa, mitä tämä on ministerinä tehnyt ongelman ratkaisemiseksi.

– Sotilaan käsikirjassa ja yleisessä palvelusohjesäännössä on selkeät ohjeet miten tulee käyttäytyä, miten tulee kunnioittaa ihmistä, joka palvelee varusmiehenä.

– Meillä on aivan selkeät ohjeet, ja johtajia koulutetaan parhaamme mukaan. On selvää, että aina jotain pientä häiriötä ilmenee, mutta niistä pitää ilmoittaa esimiehille, ja niihin tullaan puuttumaan, Niinistö vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat