Mainos

Vihreät haluavat korottaa veroja

Vihreät ovat valmiita korottamaan ympäristöveroja jo taantuman aikana. Puoluejohtaja, tuleva työministeri Anni Sinnemäki ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö esittelivät tänään vihreiden verolinjauksia Helsingissä.

Vihreät haluavat, että seuraavassa budjettiriihessä otettaisiin käsittelyyn jäteverokysymys. Nykyinen jätevero on puolueen mukaan niin matala, että se ei juuri vaikuta käyttäytymiseen. Siksi jäteverotukseen halutaan korotusta. Vihreät vaativat myös verotuksen ulottamista yksityisille kaatopaikoille. Nykyisin vain kunnalliset kaatopaikat maksavat jäteveroa. Ongelmana pidetään ennen muuta teollisuuden omia kaatopaikkoja. Jäteveron tuottokin on vain noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Sinnemäki ja Niinistö toivat esiin, että alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtamassa verotyöryhmässä pitäisi kaikki verovähennykset läpi laji lajilta ja selvittää niiden hyödyt ja haitat. Vihreiden mielestä ainakin työmatkavähennystä tulisi suunnata siten, että se suosisi joukkoliikennettä.

Puheenjohtajat uskovat arvonlisäveron nostoon. He muistuttivat, että tämä tulolaji on valtiolle hyvin tuottoisa. Yksi prosenttiyksikkö arvonlisäverossa merkitsee noin 500:aa miljoonaa euroa. Aivan ongelmatonta arvonlisäveron nostokaan ei ole: se nostaa myös palveluiden hintaa.

Vihreiden näkemyksen mukaan myös kiinteistöverossa on korottamisen varaa. Sinnemäki ja Niinistö korostivat, että Suomessa kiinteistövero on kansainvälisesti vertailtuna alhainen. Kiinteistöveron nosto vahvistaisi ja vakauttaisi kuntien taloutta. Hallitus sopi jo viime keväänä kiinteistöveron nostosta osana hallituskauden puolivälitarkastusta.

-En sulkisi sitä pois, että se olisi toisenkin kerran esillä tällä hallituskaudella, huomautti Sinnemäki.

Työn verotukseen puolue ei kuitenkaan halua korotuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.