Vihanneskorissa kurkku ei tykkää tomaatista

Vihannesten oikea säilyttäminen on oma taitonsa ja harva tietää, että esimerkiksi kurkku ja tomaatti sopivat huonosti yhteen vihanneskorissa. Tomaatti nimittäin tuottaa kypsyessään runsaasti etyleenikaasua, joka heikentää kurkun makua. Tomaatin omalle aromille etyleeni on vain hyväksi, sillä se kiihdyttää tomaatin kypsymistä ja kypsänä tomaatin maku ja rakenne ovat parhaimmillaan. Anne Vuori Kotimaiset Kasvikset ry:stä muistuttaa kuitenkin, että tärkein tekijä vihannesten kotisäilytyksessä on käyttää oikeaa lämpötilaa, joka useimmilla vihanneksilla on varsin alhainen, 1-4 lämpöastetta.

Etyleenikaasu on kasvisten soluhengityksessä syntyvä kaasu joka vaikuttaa kypsymistapahtumaa edistävästi. Kasvisten kypsymistapahtuma onkin kiihtyvä prosessi, sillä kypsempi kasvi tuottaa enemmän kaasua, joka puolestaan vaikuttaa edelleen kypsymistä edistävästi. Etyleenikaasun vaikutus on sitä suurempi, mitä pienemmässä tilassa vihanneksia säilytetään. Myös korkeampi lämpötila ja valo kiihdyttävät kypsymistä ja kaasun tuottoa. Kasvistensa kypsymisvauhtia onkin helpoin säädellä säilytyspaikan lämpötilaa säätelemällä.

Hedelmäkori pois kukkakimpun vierestä

Kasvisten etyleeniherkkyydessä on runsaasti eroja ja jos haluaa ostostensa säilyvän pitkään, ei etyleenille arkoja kasviksia välttämättä kannata asettaa runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten viereen. Useimmat hedelmät sekä tomaatti, avocado ja kaikki ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet tuottavat runsaasti etyleeniä kun taas monet vihannekset, juurekset, kaalit, palkokasvit, salaatit, kurpitsat, mausteyrtit sekä kiivi-hedelmä ovat etyleenille arkoja. Myös hedelmäkorin asettaminen kesäisen kukkakimpun viereen voi tuottaa ikävän yllätyksen, sillä monet kukat ovat erityisen herkkiä etyleenille ja nahistuvat kaasun vaikutuksesta ennätysvauhtia.

Muovikelmut ja pussit, joihin vihannekset usein pakataan kosteuden haihtumisen estämiseksi, suojaavat myös etyleeniltä. Haihtumiseen liittyvässä nahistumisessa kannattaa muistaa lämpötilan ja pinta-alan haihtumista kiihdyttävä vaikutus. Esimerkiksi nippuporkkanansa saa säilymään huomattavasti pidempään jos napsauttaa pois turhat varret, jotka lisäävät porkkanoiden haihduttamispinta-alaa tuntuvasti. - Tosin mikään ei estä käyttämästä myös porkkanoiden varsia, esimerkiksi wokki-ruokiiin ne sopivat mainosti, Anne Vuori muistuttaa.

Tärkeintä on muistaa kylmäketju

Kasvisten parhaat säilytyslämpötilat ja -kosteudet vaihtelevat runsaasti. Suurin osa kasviksista säilyy parhaiten kylmässä, noin 1-4 asteen lämpötilassa. Selvästi jääkaappia lämpimämmässä viihtyvät banaani, kurpitsa, tomaatti, paprika, kurkku, varhaisperuna, basilika ja sitruunamelissa. Munakoiso, kesäkurpitsa sekä ananas, mango ja moni muu eksoottinen hedelmä olisi hyvä laittaa viileäkaappiin noin 8-12 lämpöasteeseen, jos sellainen kotoa löytyy. - Kaupoissa oikean lämpötilan merkitystä ei aina ole huomioitu tarpeeksi ja tukusta ja viljelijältä täysin ykkösluokkaisena tullut vihannes saattaa kaupan lämpimässä tiskissä muuttua kitkeräksi ja nahistuneeksi, Vuori kertoo.

Tärkeää vihannesten säilytyksessä on myös muistaa laittaa voimakasaromiset tuotteet, kuten sipulit omaan vihanneslaatikkoonsa ja aromeja helposti itseensä imevät tuotteet, kuten salaatit omaansa.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat