Mainos

Vieraat puutarhat kiinnostivat 20 000 kävijää

1:43

Sadat puutarhat ympäri Suomen avasivat tänään porttinsa uteliaille kävijöille. Puutarhaliiton järjestämään Avoimet puutarhat -tapahtumaan osallistuu yli viisisataa puutarhanomistajaa Ahvenanmaalta Lappiin. Helsingissä sai myös opastusta hyötykasvien viljelyyn ja houkuteltiin mukaan uusia puutarhaharrastajia.

Hämeentiellä aivan Helsingin keskustan kupeesta voi yllättäen löytää vihreän keitaan. Täällä sijaitsee Annalan huvila, jossa tänään järjestettiin opastettuja kierroksia.

– Täällä esitellään meidän teemapuutarhoja ja meidän talvipuutarhaa, joka on hyvin erikoinen kohde, kertoo Hyötypuutarhayhdisyksen hallituksen puheenjohtaja Riitta Korhonen.

Annalan huvilan edessä kohti Hämeentietä on komea muotopuutarha, josta pitää huolta Helsingin kaupunki. Hyötypuutarhayhdistyksessä on huomattu, että kiinnostus puutarhanhoitoon on kasvussa.

– Kaupunkiviljely on noussut hyvin suosituksi ja yleensäkin puutarhassa toiminta. Koko ajan tulee lisätietoa, kuinka terveellistä puutarhassa ja puistossa oleminen on, kertoo Korhonen.

Ja jos omaa puutarhaa tai viljelypalstaa ei ole, pääsee Helsingissä tutustumaan puutarhanhoitoon ainakin Mustikkamaan Syötävässä puistossa. Se on avoin kaikille kaupunkilaisille ja sen toiminnasta vastaa Maaseudun Sivistysliitto. 

– Meillä on joka keskiviikko avoimet talkoot ja tänne saa tulla ohjatusti tekemään puutarhahommia vaikka ei osaisi mitään tai vaikka osaisi paljon, kaikki ovat tervetulleita. Yhdessä tehdään kauden puutarhahommia ja sitten yhdessä jaetaan sato läsnäolijoiden kesken, kertoo viljelyvastaava Pinja Sipari.

Monille kasvimaan hoitaminen on uusi asia, mutta täällä sitä opetetaan.

– Toki aika monet puutarhahommat on aika helppoja ja monet osaa jo valmiiksi. Jos ei ole omaa paikkaa voi tulla tänne. Kauheasti ei tarvitse sitoutua, voi tulla vain kerraksi tai sitten koko kesän ajaksi. Ihan miten itse haluaa, sanoo Sipari.

Vaikka moni puutarhuri on huomannut kylmän sään hidastaneen kasvien kasvua, sitä ei ole täällä huomattu, koska kasveja on suojattu harsoilla muun muassa hanhilta.

– Nythän on satokausi alkanut jo, yrttejä ja salaatteja ja retiisejä kerätty jo. Ja kun heinäkuu tästä vielä kehittyy monipuolistuu myös sato, sanoo Sipari.

Joka sunnuntai paikalla on myös kulttuurikahvila. Paikalta näkyy Helsingin keskustaan. 

– Tämä on hyvin ainutlaatuinen paikka, tänne voi tulla nauttimaan luonnosta ja ihan vaan vaikka piknikille, kertoo Syötävän puiston kulttuurikoordinaattori Antti Suniala.

Puutarhaliiton alustavan arvion mukaan puutarhoja ympäri maata kävi ihastelemassa noin 20 000 ihmistä. Viime vuonna tapahtuma sai liikkeelle noin 17 000 ihmistä. Suomessa Avoimet puutarhat -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2012 alkaen.
​​​​​​​
Puutarhojen kukinta on tänä vuonna selvästi myöhässä. Sen takia monessa paikassa näkee edelleen alkukesästä kukkivia lajeja, kuten syreenejä, juhannusruusuja ja alppiruusuja. Keskikesällä kukkivat lajit avaavat nuppujaan ainakin eteläisessä Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.