Vieläkö muistat laulaja Aaliyahin? Menehtyi traagisesti lento-onnettomuudessa lähes 16 vuotta sitten

Laulaja Aaliyah nousi parrasvaloihin jo 15-vuotiaana, kun hän julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa. Lupaava muusikon ja näyttelijän ura katkesi traagiseen lento-onnettomuuteen, joka vaati 22-vuotiaan tähden hengen.

Yhdysvaltalaislaulaja Aaliyah Haughton syntyi tammikuussa 1979 New Yorkissa. Musiikillisesti lahjakas tyttö otti pienestä pitäen laulutunteja ja solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa ollessaan vasta 12-vuotias. Aaliyahin setä Barry Hankerson, joka oli tuohon aikaan iso nimi musiikkibisneksessä, esitteli nuoren Aaliyahin R&B-legenda R. Kellylle.

R. Kelly ryhtyi Aaliyahin sanoittajaksi ja tuottajaksi. Tähden esikoisalbumi Age Ain’t Nothing but a Number julkaistiin vuonna 1994 ja se myi pelkästään Yhdysvalloissa yli kolme miljoonaa kappaletta. Aaliyah oli tuolloin 15-vuotias.

Aaliyahin tarina nousi kuluneella viikolla uudelleen otsikoihin, kun lukuiset naiset nousivat esiin ja syyttivät Kellyä nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kelly saa kyseenalaista huomiota suhde-elämäänsä liittyen. 

Aaliyahin ja R. Kellyn historia on yksi musiikkimaailman suurimmista kohuista, sillä parin väitetään menneen naimisiin vuonna 1994. Aaliyah oli tuolloin 15-vuotias ja Kelly 27-vuotias.

Julki tulleessa avioliittotodistuksessa Aaliyahin iäksi kerrotaan 18 vuotta.

Pitkään kestäneen salailun jälkeen Aaliyahin vanhemmat saivat tietää liitosta ja se purettiin helmikuussa 1995. Myöhemmin kumpikin ovat kieltäneet tapahtumat jyrkästi.

R. Kelly kieltäytyi kommentoimasta väitettyä liittoa viimeksi vuonna 2016 GQ-lehden haastattelussa.

– Aaliyahin poismenosta johtuen, sekä kunnioituksesta hänen äitiään ja edesmennyttä isäänsä kohtaan, en tule koskaan käymään tätä keskustelua, mies toteaa lehdessä

– Mutta voin kertoa sen, että rakastin häntä ja voin kertoa, että hänkin rakasti minua. Olimme hyvin läheisiä. Olimme parhaita, parhaita ystäviä.

Alla avautuvalla videolla on Aaliyahin ja R. Kellyn yhteishaastattelu vuodelta 1994. Videolla keskustellaan muun muassa kaksikon suhteesta. Mikäli video ei aukea, voit katsoa sen täältä


Aaliyahin väitetään yrittäneen poistaa tiedot liitosta, kun R. Kelly kävi oikeutta Tiffany Hawkinsia vastaan vuonna 1997. Tuolloin 20-vuotias Hawkins väitti parin harrastaneen seksiä, kun hän oli 15-vuotias ja Kelly 24-vuotias. Hawkins vaati Kellyltä 10 miljoonan dollarin korvauksia, mutta tapaus sovittiin 250 000 dollarin korvauksia vastaan.

Kohu sai Aaliyahin vaihtamaan levy-yhtiötä. Seuraavan levynsä laulaja teki yhdessä Timbalandin ja Missy Elliottin kanssa. One in a Million myi maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Levyllä oli myös yksi laulajan uran suurimmista hiteistä, Try Again.

Vuonna 2000 suosionsa huipulla oleva Aaliyah kokeili siipiään myös näyttelijänä elokuvassa Romeo Must Die, jonka tunnuskappaleena soi Try Again.

Aaliyahin viimeiseksi levyksi jäi hänen nimeään kantava Aaliyah, joka ilmestyi heinäkuussa 2001. Kuukautta myöhemmin Aaliyah ja tämän taustajoukot matkustivat Bahamalle kuvaamaan musiikkivideota kappaleelle Rock the Boat.

Paluumatkalla 22-vuotias Aaliyah ja kahdeksan muuta matkustajaa kuolivat lento-onnettomuudessa.

Onnettomuuden jälkeen selvisi, ettei koneen kuljettajan lentolupakirja ollut voimassa. Lisäksi hänen elimistöstään löytyi jäämiä alkoholista ja kokaiinista.

Vaikka Aaliyah ehti julkaista urallaan vain kolme studioalbumia, häntä pidetään suunnannäyttäjänä R&B-musiikin saralla. Huolimatta siitä, että hänen kuolemastaan tulee ensi kuussa kuluneeksi 16 vuotta, Forbesin mukaan laulajan kappaleet keräävät Spotifyssa yhä jopa 800 000 kuuntelijaa kuukausittain.

Lähteet: Metro, Forbes, Buzzfeed, GQ

Lue myös:

    Uusimmat