Pitääkö renkaat jo vaihtaa? Ammattimies vastaa

Milloin tarkastit viimeksi kesärenkaidesi kunnon? Näin tarkastat renkaan urasyvyyden 4:22
KATSO MYÖS: Näin tarkastat kesärenkaidesi urasyvyyden.

Ajoympäristön sääennusteet ovat kalenteria olennaisempi työkalu renkaiden vaihdon ajankohtaa suunniteltaessa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Onko pääsiäisenä ryhdyttävä renkaanvaihtoon eli pitääkö henkilöautoissa olla huhtikuun alusta alkaen kesärenkaat alla?

Vastaus: Tavallisten henkilöautojen talvirenkaat ovat nasta- tai kitkarenkaita. Tieliikennelain mukaan talvirenkaita pitää käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keliolosuhteet näin edellyttävät. Lisäksi samaisessa laissa määritellään nastarenkaiden käyttöaika: henkilöautoissa nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai muulloinkin, jos sää tai keliolosuhde sitä edellyttää. 

Kitkarenkailla voi siis lain puolesta ajaa vaikka ympäri vuoden – tosin järkevää se ei ole, koska ne ovat ominaisuuksiltaan tarkoitettu talvikäyttöön. Kesän lämpötiloissa ja olosuhteissa kitkarengas saattaa käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti, varsinkin yllättävissä ajotilanteissa. 

Nastarenkaillakin saa siis tieliikennelain mukaan huoletta ajella vielä huhtikuun puolella, keliolosuhteiden sitä vaatiessa. 

Omat liikkumistarpeet syytä huomioida

Renkaidenvaihdon ajankohtaa suunniteltaessa onkin syytä ottaa huomioon myös omat liikkumistarpeet lähiviikkoina. Vaikka tienpinnat vaikuttaisivatkin sulilta, saattavat sulamisvesien kastelemat tienkohdat jäätyä varjopaikoissa päivälläkin – yöpakkasten aiheuttamasta liukkaudesta puhumattakaan. 

Olennaista on huomata, että Suomi on pitkä maa ja keliolosuhteet ovat täysin erilaiset sen eri päissä. Jos esimerkiksi lähiviikkoina, huhtikuun alkupuolella, on tarkoitus suunnata Lappiin tai Kainuuseen, ei tällaiselle matkalle pidä missään nimessä lähteä kesärenkain. 

Poliisi puuttuu tapauskohtaisesti

Poliiseille ei nastarengasvalvonnan osalta ole määritelty mitään tiettyä ajankohtaa, jolloin he alkaisivat kirjoittamaan sakkoja tarpeettomasta nastarenkailla ajamisesta. Kukin liikennettä valvovista poliiseista päättää itse, koska olosuhteet ovat sellaiset, ettei nastarenkaita ole enää syytä maaliskuun jälkeen käyttää. 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta saamani tiedon mukaan erittäin harvoin nastoilla ajamisesta kuitenkaan ennen vappua sakkoja kirjoitetaan.

Lue myös:

    Uusimmat