"Vielä vuonna 2014 Putin halusi ymmärtää toisia näkökulmia": Venäjän presidentin kanssa saunonutkin Suomen USA-suurlähettiläs kertoi kokemuksistaan Fox Newsille

Putin:"Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa" 0:48
Putin 15. toukokuuta: "Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa"

Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs, nykyinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala antoi maanantaina Yhdysvaltojen suurimpiin tiedotusvälineisiin kuuluvalle Fox Newsille haastattelun kokemuksistaan Vladimir Putinista ja Suomesta Nato-maana. Suomen armeija saa suitsutusta entiseltä Venäjän-suurlähettiläältä.

Fox News toteaa artikkelin alkuun Hautalan tuntevan Putinin paremmin kuin monet diplomaatit. Hautala on toiminut Yhdysvaltain suurlähettiläänä vuodesta 2020. Hän työskenteli Suomen Venäjän-suurlähettiläänä vuodesta 2016 vuoteen 2020.

Putinin kanssa he ovat jopa saunoneet yhdessä. Hautala oli myös presidentti Sauli Niinistön kanssa ensimmäisiä henkilöitä, joita Putin tapasi Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014.

Hautala kieltäytyy kommentoimasta yksittäistä tapaamista, mutta toteaa tavanneensa Putinin usean kerran.

Putinin käytös muuttunut

Fox Newsin haastattelussa Hautala toteaa, kuinka hänen mielestään Putin on muuttunut sitten vuoden 2014.

– Hän oli tuohon aikaan käytännöllisempi. Hän halusi kuunnella, ymmärtää toisia näkökulmia. Nyt hän on ideologisempi ja päättäväisempi eikä siedä samalla tavalla eriäiviä mielipiteitä. Hän on päättänyt, että suhteet länteen ovat mennyttä – ei ole enää mitään menetettävää, sanoo Hautala. 

Venäjän hyökkäys "täysin laiton"

Hautalan mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on suurin syy Suomen kansan nykyiselle myönteiselle Nato-kannalle. 

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli täysin laiton ja provosoimaton. Se shokeerasi suomalaiset, ja sai kansan ymmärtämään, mihin Venäjä on kykenevä. 

Hautala toteaa, kuinka Venäjä on aina kertonut reagoivansa jotenkin, jos Suomi liittyy Natoon. 

– Todennäköisesti he sijoittavat enemmän asevoimia itärajalle.

Kun Fox Newsin toimittaja kysyy ydinaseista ja laskeutumissuojien valmiudesta, pysyy Yhdysvaltain suurlähettiläs maltillisena.

– En näe tätä kysymystä niin suurena aiheena täällä. 

Suomi täyttää kaikki Naton kriteerit

Suomi saa Hautalalta suitsutusta potentiaalisena Nato-jäsenmaana. Yhdysvaltain suurlähettiläs korostaa Suomen korruption vähäisyyttä ja valtion demokraattisuutta.

– Suomi tuo lisäarvoa ja resursseja sotilasliittoutumalle. Meillä on paljon aseellista kapasiteettia suhteessa valtiomme kokoon. Meillä on mielestäni Euroopan parhaimpia ilmavoimia ja kansalaisilla on vahva puolustustahto.

Fox Newsin artikkelissa todetaan, kuinka Suomi käyttää jo nyt yli 2 prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusvoimiin, toisin kuin monet muut Nato-jäsenvaltiot.

Isoisän päiväkirja talvisodasta tallella

Hautalaa suitsutetaan artikkelissa ukrainan ja venäjän kielentaidostaan sekä diplomaatinvuosista Kiovassa. Hautala kertoo lukeneensa isoisänsä päiväkirjasta taisteluista talvisodassa. Fox Newsin artikkelissa todetaan, kuinka talvisodassa sotilaat taistelivat pakkasen kiristyessä jopa 40 asteeseen ja kiipesivät puihin taistelemaan.

– Suomalaisia oli 4 miljoonaa, Neuvostoliitolla 200 miljoonaa. Ero oli valtava. Mutta uskon, että se mikä meidät pelasti, oli motivaatiomme – aivan kuin näemme nyt Ukrainassa, sanoo Hautala. 

Lue myös:

    Uusimmat