Amandan ja Hannemarin askarteluohjeet ihastuttavat: Näin teet taatusti erilaisen joulukalenterin – vaikka isänpäivälahjaksi

0:34

Amanda ja Hannemari valmistivat kumpikin tahoillaan joulukalenteripurkkeja. Purkki sopii vaikkapa isänpäivälahjaksi.

Amanda, 29, halusi tänä jouluna antaa lahjaksi jotakin henkilökohtaisempaa. Aiemmin hän oli törmännyt syntymäpäivä- tai häälahjoiksi annettaviin purkkeihin, jotka täytetään koskettavilla viesteillä.

– Ajattelin, että joulukalenterina idea voisi myös toimia, ja jouluihmisenä heti tuli joulukalenteri mieleen, Amanda sanoo.

"Purkin koristeluun käy se, mitä itse haluat laittaa"

– Purkin tekoon tarvitsen vain lasipurkin, laatikon tai rasian, minne laput laitetaan, paperia, jolle asiat kirjoitetaan, kynän ja narua, jolla paperit sidotaan kiinni rullaksi. Itse käytin juuttinarua. Purkin koristeluun käy se, mitä itse haluat laittaa, hän vinkkaa.

Amandan purkissa ei ole karkkeja; kalenteri syntyy lappusista, joissa kerrotaan kauniita asioita.

– Vinkkinä voisin sanoa, että kannattaa miettiä sellaisia asioita ihmisestä, mitkä ovat mahdollisimman henkilökohtaisia ja ilahduttavat lahjansaajaa. Esimerkiksi asioita, joita arvostat, että toinen tekee. Tilanteita, joissa hän on ollut sinulle avuksi, piirteitä, jotka tekevät juuri siitä ihmisestä hänet. Syitä, miksi hän on sinulle tärkeä.

Aiemminkin Amandan perheessä on ollut luovia kalentereita, kuten pussukoita, joissa on jokaiselle päivälle yllätys: arpa, leffalippu, karkkia tai heijastin.

– Olen myös järjestänyt kerran työpaikalla sellaisen ”lahja tuntemattomalle” -tempauksen, jossa arvoin, kuka antaa lahjan kenellekin. Sitten esimerkiksi piilotettiin lahja työkaverin pukukaappiin tai jätettiin lahja työpaikan pöydälle, eikä saanut kertoa, keneltä lahja on, Amanda kuvaa.

"Useampana päivänä mietittiin, miten ihana se isi onkaan"

Hannemari, 31, valmisti lastensa kanssa joulukalenteripurkin isänpäivälahjaksi.

– Monena vuonna olen nähnyt ihmisten toteuttavan samantyylisiä ideoita. Halusin nyt luoda oman version tästä lasten kanssa, Hannemari sanoo.

Perheen lapset, 4-vuotias tytär ja 8-vuotias poika, osallistuivat tempaukseen. Purkin Hannemari löysi kirpputorilta.

– Lasten kanssa yhdessä useampana päivänä mietittiin, miten ihana se isi onkaan. Lapsista oli hauskaa miettiä, mitä mukavaa isin kanssa onkaan puuhattu ja huumoriakin löytyi 8-vuotiaan suusta, Hannemari kuvaa.

– Tekstien aiheita löydettiin lasten kanssa aivan normaalista arjesta, kuinka isi on ihana tehdessään tiettyä ruokaa tai vaan viedessään kaupungille tai ulos leikkimään. Yhdessä laitettiin muutama rakkaudenosoitus, ja vaimona kiitin muun muassa aamukahvista.

Hannemarin perheessä isä pitää Geisha-suklaista, joita purkkiin valittiin lappujen seuraksi. Paras vinkki purkin tekemiseen olisi Hannemarin mukaan ajan varaaminen.

– Lapset eivät jaksa keskittyä tarpeeksi kerralla väsäämiseen. Kun antaa lapsille aikaa, tulee parhaimmat jutut. Totuushan tulee lapsen suusta!

Lapsille voi valmistaa puuhakalenterin

Viime vuonna Hannemarin perheessä lapsille tehtiin puuhakalenteri, jonka jokaisesta luukusta paljastui sen päivän mukava puuha, kuten "tänään pidetään leffailta ja syödään paljon poppareita” tai ”tänään mennään pulkkamäkeen, satoi tai paistoi".

– Olen muun muassa ommellut ison kalenterin kankaasta, jossa on pussit, tehnyt ison joulukuusen, jonka oksilla numeroidut paperipussit roikkuvat pyykkipojissa, tuon puuhakalenterin ja tietysti ihan vain joulusukat, Hannemari sanoo.

Amandan joulu alkaa syyskuussa

Joulu on Amandan perheessä vuoden tärkein juhla, jota vietetään perheen kesken. Joulun suunnittelemisen Amanda tosin aloittaa jo syyskuussa.

– Ja sitä sitten suunnitellaankin oikein urakalla! Joulussa yksi parhaista asioista on joulun odottaminen. Meillä on paljon jouluun liittyviä perinteitä, esimerkiksi aatonaattona haudoilla käynti. Tykkään laittaa myös muutamalle ”pimeälle” haudalle kynttilät, vaikka tuntemattomia ovatkin, Amansa kuvailee.

– Käymme myös aina katsomassa tiettyä valotaloa, joka on vuorattu amerikkalaiseen tyyliin mitä hienoimmilla jouluvaloilla. Lisäksi itse käyn jouluaattona kaiken hälinän jälkeen yksin yökirkossa, mikä on mielestäni aivan ihana perinne. Jouluun kuuluu toki myös joulusauna ja jouluateria. Perinteisesti joulukahvit jäävät aina välistä koska kaikki ovat niin täynnä, etteivät enää leivonnaiset mahdu, vaikka niitä on aina paljon joulua varten leivottu!

"On hyvä välillä osoittaa sitä rakkautta ja välittämistä"

Joulu on myös Hannemarin perheelle erityinen juhla.

– Ja varmaan enimmäkseen siksi, että minä olen jouluihminen. Mutta ei kukaan muu ole vielä valittanut joulutunnelman luomisesta! Hannemari sanoo.

Jouluun kuuluu muun muassa puuro mummolassa, klassikkopiirretty Lumiukko, joulusauna ja lahjojen availua.

– Minusta on ihanaa, että ihmiset jaksavat nähdä vaivaa toisen ihmisen puolesta, varsinkin niiden, joista välitämme. Hyvin useasti me ihmiset annamme herkemmin sen negatiivisen palautteen ja hyvin usein puretaan se vielä meitä lähellä oleviin ihmisiin, Hannemari pohtii.

– Siksi onkin hyvä välillä osoittaa sitä rakkautta ja välittämistä, ja olisi hyvä muistaa tehdä sitä jopa useammin. Siksi joulu onkin ihanaa aikaa. On hyvä syy muistaa ihmisiä ihanilla asioilla, oli se sitten suuri tai pieni asia.

Kokeile myös tätä! Rakenna talvinen lumimaisema:

0:38

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja