Mainos

Vielä 1960-luvulla kessu paloi suomalaisten huulessa – miehistä lähes 60 prosenttia poltti

1:39

Nykyinen tupakkalaki astui voimaan vuonna 1976. Lain tarkoituksena on aina ollut vähentää tupakointia ja rajoittaa näin siitä aiheutuvia terveyshaittoja.

Vielä 1960-luvulla miehistä lähes 60 prosenttia poltti. Naisten tupakointi on ollut yleisintä 90-luvun alussa, jolloin reiluparikymmentä prosenttia suomalaisnaisista poltti. 

Tupakkalakia on täydennetty sen olemassaolon aikana useita kertoja. Vuonna 1995 tupakoinnin alaikäraja nostettiin 16:sta 18 vuoteen. Myös työpaikoilla tupakointia rajoitettiin. 

Seuraava täydennys tapahtui vuonna 2006, kun tupakointia ravintoloissa tiukennettiin merkittävästi. Vuonna 2010 tupakkalakia muutettiin jälleen. Alle 18-vuotiaiden tupakan hallussapidosta tuli laitonta, mutta ei kuitenkaan rangaistavaa.

Suomessa on asetettu tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen ja aikarajaksi on asetettu vuosi 2030. Täysin savuttomaan Suomeen on silti vielä matkaa, vaikka tupakkalain kiristystoimet ja valistus ovat tuottaneet tulosta. 

Aikuisista suomalaisista noin 16 prosenttia tupakoi päivittäin. Miehet polttavat hieman naisia enemmän. Viime vuonna tietojen mukaan 16-18-vuotiaista tytöistä tupakoi 13 ja pojista 14 prosenttia. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.