Mainos

Lieksan kaupungin ”tupakkarangaistuksen” taustalla karmeat tilastot – raskaana olevistakin joka viides polttaa

2:36

Lieksan kaupunki ryhtyy edistämään kuntalaisten terveyttä järein keinoin vähentämällä tupakoitsijoiden työaikaa tai rahapalkkaa jokaisesta työajalla poltetusta tupakasta.

Kunta on julistautunut savuttomaksi jo vuonna 2011, mutta savuttomuus ei ole vielä toteutunut. Lieksa katsookin, että kunnan keskeinen tehtävä on edistää kuntalaisten terveyttä järeinkin keinoin.

Kaupunginhallituksen päätöksellä kaupungin työntekijöiden työaika vähenee lokakuun alusta 10 minuutilla jokaista työajalla poltettua savuketta kohti. Tämä huolimatta siitä, keskeyttääkö tupakointi työnteon tai kuinka pitkä tupakkatauko on. Ylimääräiset tauot voivat tarkoittaa työpäivien pitenemistä tai palkan pienenemistä. 

Kaupunginhallitus päätti asiasta yksimielisesti.

Lieksassa nuorten tupakointi yleistä

Kaupungin päätös perustuu rajuihin tutkimustuloksiin lieksalaisten nuorten ja raskaana olevien tupakoinnista.

Viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä 2013 Lieksassa tupakointi oli 8. ja 9. luokan poikien ja tyttöjen keskuudessa selvästi yleisempää kuin koko maassa keskimäärin.

 


Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuosikurssin oppilaiden keskuudessa Lieksassa yli puolet tupakoi, kun koko maassa ammattioppilaitoksessa poltti vain noin joka kolmas.

Kaupunginhallituksen perusteluissa on nostettu esille myös raskaana olevien naisten tupakointi. Tulevista äideistä joka viides polttaa, mikä on maan toiseksi korkein luku. Lieksassa tupakoi peräti 21,7% raskaana olevista, kun koko maan keskiarvo on THL:n ennakkotiedon mukaan 14,5%.

1:45

Savuttomuuden valvonta ollut vaihtelevaa

Lieksan "tupakointirangaistuksista" kertoi ensin sanomalehti  Karjalainen. Kiellon valvonta on ollut vaihtelevaa esimiesten keskuudessa. Tupakointi on siis yhä sallittua lakisääteisillä tauoilla.

Lieksa aikoo vaikuttaa tupakkakiellolla sote-palvelujen tarpeisiin ja kustannuksiin.

Lieksassa savuttomuuden valvonta on kuulunut esimiehille, joille laaditaan nyt uusi ohjeistus. Esimiehillä on oikeus kieltää myös tupakointi kokonaan työvuoron aikana, jos työpaikalta poistumisesta on haittaa työvuorolle.

Lokakuun alussa voimaan tulevat säännöt koskevat kaikkia tupakkatuotteita eli myös nuuskaa ja sähkötupakkaa. Valmistelussa olivat mukana työntekijät.

Korjaus jutun videon nimitietoihin 25.8. klo 9.45: Videolla esiintyy Antero Heloma, ei Helamo, kuten nimitiedoissa lukee. Heloma on THL:n tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikön päällikkö.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.