Suurin osa suomalaisista kieltäisi parveketupakoinnin: terveysjärjestö uskoo koronakevään lisänneen tupakointikiellon kannatusta

4:17
Katso yllä oleva video: Sukupuoli ja tupakointi voivat vaikuttaa siihen, miten rajusti koronavirus iskee.

Suurin osa suomalaisista kannattaa parveketupakoinnin kieltämistä lailla, ilmenee Taloustutkimuksen terveysjärjestö Suomen ASH:lle tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistuneista miltei kaksi kolmasosaa kannatti parveketupakoinnin kieltämistä lailla ja reilu neljännes vastusti kieltoa.

Tutkimuksen mukaan lähes kolme neljäsosaa väestöstä pitää tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta hyvänä. Myös tupakoivista yli 40 prosenttia pitää tavoitetta hyvänä.

Asuinpaikkakunnista parveketupakoinnin kieltoa kannatettiin vähiten Helsingissä, joskin sielläkin kannatus oli yli 50 prosenttia.

Pienin kannatus parveketupakointikiellolle oli vähiten koulutusta saaneiden keskuudessa, vaikka heilläkin kannatus oli yli 50 prosenttia.

Tutkimukseen vastasi 2 499 henkilöä.

Aineisto koottiin ennen kovinta korona-aikaa

Tutkimusaineisto kerättiin maaliskuun alussa, jolloin koronaepidemia oli Suomessa vasta aluillaan.

– Parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana. Nyt, kun kotona oleskelua on jatkunut pidempään, kieltoa saattaisi kannattaa jopa useampi, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa tiedotteessa.

Nykyisellään parveketupakoinnin kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös.

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmä ehdotti parveketupakointiin puuttumista asunto-osakeyhtiölain muutoksella.

Työryhmän mukaan lakia tulisi muuttaa siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

– Vetoamme sekä päättäjiin että tupakoijiin. Asuntoon kulkeutuva tupakansavu ei ole ainoastaan viihtyisyyshaitta, vaan terveysriski, Hara korostaa. 

Nykytilanteessa haitat kärjistyvät entisestään, kun ihmiset ovat aikaisempaa enemmän kotona. Tässä tarvitaan yhteisvastuuta toinen toisistamme. 

Katso yllä oleva video: Sukupuoli ja tupakointi voivat vaikuttaa siihen, miten rajusti koronavirus iskee.

Uutista täydennetty 23.6.2020 kello 13.16.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja