Mainos

Video: Yhdysvaltain hyytävät ennätyspakkaset purevat erityisesti kodittomiin – "Hän itki eikä tuntenut varpaitaan tai sormiaan"

1:45

Ennätyslukemissa paukkuva pakkanen koettelee suurta osaa Pohjois-Amerikasta. Erityisen purevasti hyinen keli on iskenyt Yhdysvaltain kodittomiin. 

Esimerkiksi Nashvillessa kaupunki on järjestänyt viime päivinä monenlaista hätämajoitusta, jotta kodittomat pääsisivät suojaan kylmyyttä. Kaduille on järjestetty partioita, joiden tehtävänä on etsiä avun tarpeessa olevia ja ohjata heitä suojiin.

– Tällaiset kylmät läpötilat ovat todella karmeita, sillä niiden myötä ruoka-apu tyrehtyy. Onneksi tällaisia paikkoja avataan, näissä meidän on hyvä ja lämmin olla, kertoo Justin Emler, joka on hakeutunut hätämajoitusta tarjoavaan liikuntasaliin.

1:41

Arktinen kylmyys vaikuttaa Yhdysvaltojen säähän maan luoteiskulmasta aina Texasiin saakka. Pakkasvaroituksia on annettu suureen osaan Kalliovuorten itäpuolisesta Yhdysvalloista. Jopa subtrooppiseen vyöhykkeeseen kuuluvassa etelässä saattaa lämpötila laskea pakkaselle.

Kaikki eivät kuitenkaan halua sisätiloihin. Heistä hätämajoituksen järjestäjä on erityisen huolissaan.

– Meillä oli täällä esimerkiksi pariskunta, joka nukkui teltassa lämmittimen kanssa. Keskellä yötä lämmittimen polttoaine loppui. Nainen tuli tänne aamulla ja hän oli hyvin kivulias. Hän itki, eikä tuntenut varpaitaan tai sormiaan, kertoo Wendy Overlock Fishes and Loaves -järjestöstä.

Pakkanen on koetellut erityisesti pohjoisen Keskilännen osavaltioita. Pakkasennätyksiä on rikottu ainakin Nebraskassa ja Pohjois-Dakotassa. Nebraskassa lämpötila laski -29 asteeseen ja Pohjois-Dakotassa -36 asteeseen. Nebraskan edellinen pakkasennätys oli 130 vuoden takaa, Pohjois-Dakotan taas 98 vuoden takaa.

Kylmä sää jatkuu myös lähipäivinä. Yhdysvaltain ilmatieteen laitos arvioi, että seuraavan vuorokauden aikana saatetaan rikkoa jopa parikymmentä uutta pakkasennätystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.