Ennätyspakkaset hyydyttivät Teron työmatkan ja jäädyttivät Chicagon joen ensi kertaa vuosikymmeniin – "Muutaman minuutin kun viettää ulkoilmassa, kylmyys tuntuu jo kipuna"

Yhdysvalloissa vaarallisen kovia pakkasia 0:47

Vaarallisen kylmät olosuhteet ovat piinanneet Yhdysvaltojen keskilänttä. Esimerkiksi Chicagossa rikottiin tänään kaikkien aikojen kylmyysennätys. 

Yhdysvaltojen keskilännessä pakkasvaroituksia ei ole annettu turhaan. Tällä hetkellä lämpötilat esimerkiksi Chicagossa liikkuvat noin -20 asteen tuntumassa, mutta napakka tuuli lisää pakkasen purevuutta noin puolella. 

Uutisoimme eilen suomalaisesta Tero Salosesta, joka suuntasi työmatkallansa Chicagon ennätyspakkasiin. Pikainen puhelu miehelle paljastaa, ettei työntekoon ole oikeastaan vieläkään päästy vallitsevien lämpötilojen takia.

– Sovitut tapaamiset on jouduttu perumaan. Eilen oli tarkoitus käydä eräässä tehtaassa työkeikalla, mutta se peruttiin, sillä tehdas oli suljettu. 

– Tänään aion pysytellä sisätiloissa, Salonen toteaa.

Joki jäätyi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Pakkasasteet eivät kuulosta suomalaisen korviin suurilta: rikottiinhan tänä talvena Sodankylässäkin -38,7 asteen raja. 

Pakkanen Yhdysvaltojen keskilännessä on silti aivan jotain muuta kuin koto-Suomessa, vakuuttaa Salonen.

– Muutaman minuutin kun viettää ulkoilmassa paljain käsin, alkaa kylmyys tuntua jo kipuna.

Arktinen ilmamassa on tuonut alueelle pakkasasteita, mutta myös jäätävän viiman, jonka arvioidaan olevan todellinen vaaranpaikka esimerkiksi kodittomille ja vanhuksille. Pakkasiin on arvioitu kuolleen jo ainakin 12 ihmistä.

Vielä vuonna 2013 yhdysvaltalaislehti Chicago Tribunessa arvuuteltiin, kuinka kylmää oikein tulisi olla, jotta kaupungin lävistävä joki jäätyisi.

Vastaus saatiin tällä viikolla, kun joki jäätyi ensimmäisen kerran vuosikymmeniin.

Nimettömänä pysytellyt lahjoittaja vuokrasi hotellihuoneita

Salosen neuvo taistelua kylmää vastaan on pukeutua "kaikkeen mahdolliseen". 

Chicagossa on kuitenkin herätty myös auttamaan niitä, joilla ei ole mahdollisuuksia vetää päällensä kokonaista talvivaatekertaa. Nimettömänä pysytellyt lahjoittaja maksoi nimittäin noin 70 kodittomalle ihmiselle hotellihuoneet pahimpien pakkasten ajaksi.

– Ulkona on tappavaa kenelle tahansa. Olemme iloisia siitä, että joku oli sellaisessa asemassa, että pystyi auttamaan muita, kertoo pelastusarmeijan edustaja Jacqueline Rachev  yhdysvaltalaismedialle.

Pakkasten odotetaan helpottavan viimeistään sunnuntaina. Lämpötilojen on ennustettu nousevan jopa 10 asteeseen, mikä tarkoittaisi lähes 30 asteen eroa tämänhetkiseen tilanteeseen.

Salonen kertoo odottavansa mielenkiinnolla säätilojen uusinta käännettä.

– Kyllä tämä ihan hyvän lisämausteen tuo reissuun, hän virkkoo.

Lue myös:

    Uusimmat